Vakcinacija protiv gripa jedina je specifična mjera prevencije i najučinkovitija za sprečavanje obolijevanja i komplikacija, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), navodeći povećanu zainteresovanost građana za istu.

Dom zdravlja (DZ) obavijestio je građane Glavnog grada da će vakcinacija protiv sezonskog gripa početi danas na svim punktovima DZ u Podgorici kod timova izabranog doktora za odrasle i timova izabranih doktora za djecu.

Iz IJZ su agenciji MINA rekli da je količina vakcina kojima raspolažu dovoljna.

“Nabavljeno je oko 23 hiljade doza vakcina protiv gripa, prema iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova koje vrše imunizaciju”, kazali su iz IJZ dodajući da će građani moći da se vakcinišu četvorovalentnom vakcinom zaštićenog Influvac tetra.

Kažu da je tokom prve pandemijske godine, zbog pružanja samo esencijalnih zdravstvenih usluga, bila manja zainteresovanost za vakcinaciju protiv gripa.

“Kako se situacija sa pandemijom normalizovala, tako se i zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv gripa vratila na prepandemijski nivo, što potvrđuje da građani imaju povjerenje u vakcine i zdravstveni sistem”, kazali su iz IJZ.

Navode da su kao i obično, stariji građani kao i hronično oboljeli najviše zaiteresovani za vakcinaciju.

Na pitanje koliko je koronavirus uticao na imuni odgovor građana na sezonski grip, iz IJZ su rekli da će tačan odgovor dati mnogobrojne studije koje su u toku širom svijeta.

“Za sada znamo da dugotrajni kovid pogađa značajan dio svjetske populacije i pričinjava znatne probleme kako pojedincima, tako i državama”, kazali su iz te zdravstvene ustanove.

Prema njihovim riječima, novija istraživanja pokazuju da oni koji su se vakcinisali protiv gripa imaju manje šanse da se zaraze koronavirusom i kod njih se rjeđe pojavljuju komplikacije.

Iz IJZ su naglasili da je vakcinacija protiv gripa jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija intervencija kada se radi o sprečavanju obolijevanja i komplikacija gripa.

“Nijedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali”, poručili su iz IJZ.

Izvor: Agencija MINA