U okviru kampanje “Budi odgovoran” ove nedelje je evidentirano 12 pritužbi I izrečena jedna novčana kazna u iznosu od 30 eura, prenosi agencija MINA.
Inspekcija je utvrdila nepravilnosti širom Crne Gore pa je tako u Beranama utvrđeno da frizerski salon Aida obavlja djelatnost bez prijave o obavljanju zanata, zbog čega mu je izrečena novčana kazna od 30 eura i privremeno zabranjen rad.
Automehaničarska radnja Kontakt u Podgorici prijavljena je da radi bez odobrenja u privatnoj kući, ali inspektor nije primijetio da se tu obavlja djelatnost.
Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole picerije Bonđorno i trafike RD Shop u Beranama, firme Zaliv MN iz Tivta, facebook stranice Sito štampa, pljevaljskog udruženja As taxi, igraonice bez naziva u Budvi i frizerskog salona Milena u Podgorici.
Građani su se i ove sedmice žalili na nepropisno parkiranje, čak i službenog vozila.
Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.
Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.
Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.