novac

Prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u februaru je iznosio 135,1 milion eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 95,2 miliona eura.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u februaru je iznosila 39,9 miliona eura, što je 41,5 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.
„Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 39,7 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat rasta vlasničkih i dužničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu CBCG.
Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 3,3 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 91,9 miliona EUR.
Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 42,3 miliona eura, što čini 31,3 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 18,7 miliona eura, a u preduzeća i banke 23,6 miliona eura.
Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 91,3 miliona eura, što je 69 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.