Za Uskrs i posle Uskrsa dobijemo veliku količinu kuvanih jaja, pa se često postavljaju praktična pitanja: „Šta sa tolikim jajima? Koliko jaja smijemo pojesti?“

Jaja su namirnice bogate proteinima, slično kao sve vrste mesa, riba i koštunjavi plodovi. Preporučuje se da dnevno konzumirate bar jednu namirnicu iz ove grupe, ali da namirnice ne mješate, pogotovu ne u velikim količinama.

Sa jedenjem jaja ne treba pretjerivati, jedno do dva jajeta dnevno je dovoljna količina. Ipak, jaja možete jesti nekoliko dana, pa napraviti pauzu, ne jesti ih svakodnevno.

Jaje, pored proteina, sadrži gvožđe, B vitamine, vitamin A, minerale i masnoće. Jaja su dobra za kožu, daju energiju, podržavaju zdravlje mozga, mišića i dobra su za žene tokom trudnoće. Zasićene masnoće iz žumanceta takođe su neophodne za proizvodnju hormona i sposobnost tijela da apsorbuje vitamine i minerale.

Jaje je dobro jesti za doručak, jer obezbeđuje osećaj sitosti. Bolje je jesti kuvano jaje, ne treba pretjerivati sa prženim jajima. Pržena jaja su dobra kombinacija sa sirom, lukom ili paprikom.

Jaja su laka za pripremu na mnogo načina. Čak i osobe koje za sebe tvrde da ne umiju da kuvaju, znaju da spreme jaja na neki od načina. Jaja mogu dugo održati svoj kvalitet ako ih držite u frižideru. Pri tom, nisu skupa namirnica, a mogu biti zaista ukusna!
Šta sa kuvanim jajima?

Ako vam je ostalo mnogo kuvanih jaja, napravite salatu. Salatu ćete napraviti tako što ćete smrviti sir i nekoliko kuvanih jaja. U ovu smjesu dodajte po želji: so, ulje, vegetu i alevu papriku. Ulje može biti suncokretovo ili maslinovo. Količinu jaja i sira odredite prema raspoloživim količinama, a začine dodajte po sopstvenom ukusu (nemojte presoliti).

Ovako napravljenu salatu možete odmah jesti ili ostaviti u zatvorenoj plastičnoj posudi i čuvati u frižideru nekoliko dana ili u zamrzivaču nekoliko mjeseci.