Luka JolićJolić: Baviti se onim gdje ima prostora za napredak

Luka Jolić, rođen je 27. maja 2000. godine u Beranama. Završio je Osnovnu školu ,,Radomir Mitrović” a zatim je šklovanje nastavio u SMŠ ,,Dr Branko Zogović”. Planira da se upusti u svijet medicine, istraživanja a slobodno vrijeme ispunjava notama roka i bluza. Zaljubljenik u gitaru i zavodljivu svjetlost poludragog kamenja.

Proglašeni ste za đaka generacije. Šta za Vas to znači i po čemu ćete pamtiti školovanje?

“Najprije meni je čast što sam bio učenik SMŠ ,,Dr Branko Zogović”. Titula đaka generacije ne daje mi priznanje za đaka, već i za dobrog druga (makar tako mislim). Ona takođe predstavlja i odgovornost, koju ću se truditi da opravdam u narednom radu i školovanju.”

Ko Vam je najveća podrška?

“Podršku tokom školovanja dobijao sam od svih ljudi iz moje okoline, profesori, prijatelji, uprava škole, ali bi ja izdvojio moju porodicu koja mi je pružila bezuslovnu podršku u školovanju i inače u životu.”

Planovi za budućnot?

“S obzirom da sam odavno odlučio da se okrenem polju medicine, za shodnu oblast sam pronašao farmaciju. Završio sam smjer Farmaceutski tehničar, i svoje školovanje namjeravam da nastavim na Fakultetu farmacije u Podgorici.”

Kada se javila zainteresovanost za farmaciju?

“Ljubav prema farmaciji javila se relativno rano, u osmom razredu osnovne škole. Uzevši u obzir da su me od malena zanimale prirodne nauke, farmacija mi se učinila kao oblast u kojoj ima prostora za napredak.”

Koji dio Vas najviše zanima?

“Konkretno najviše me zanimaju istraživanja iz oblasti farmakognozije. Farmakognozija je nauka koja proučava građu, djelovanje i porijeklo ljekovitog bilja.”

Gdje biste voljeli da radite po završetku studija?

“Posao je za mene relativna stvar, ali ako bih morao da biram to bi bila neka farmaceutska kuća ili možda čak industrija, svoje vrijeme bih volio da usmjerim ka istraživanjima.”

Ko je Vaša inspiracija?

“Svoj uzor i inspiraciju, vezano za farmaciju, pronalazim u svim profesorima koji su predavali predmete iz oblasti prirodnih nauka. Posebno bih izdvojio prof. Staniju Veljić.”

Imate li hobije?

“Što se tiče hobija, uglavno sam okrenut umjetnosti, najviše muzici, tako da sam tu ljubav usmjerio ka sviranju gitare. Gitaru sviram već skoro četiri godine. Slušam uglavnom rok i bluz muziku, tako da sam gitaru od početka učio da sviram sam(naravno uz pomoć interneta). Pored muzike bavim se kolekcionarstvom, skupljao sam minerale i poludrago kamenje(minerologija i geologija).”

Imate li poznanike koji se zanimaju za minerologiju?

“Ja ne poznajem ni jednu osobu ili vršnjaka koja se bavi sličnim hobijem, mislim na geologiju i minerologiju.”

Čime Vas je privukla minerologija?

“Prvenstveno mislim da upoznavajući prirodu mi upoznajemo sami sebe. Minerali su oni koji pamte i bilježe istoriju, pa možda i najbolje u prirodi. Neki čak kažu da oni posjeduju sopstvenu energiju, ali jedno je sigurno, ja u njima vidim ljepotu prirode.”

Koje su to numere koje najrađe izvodite?

“Ja kroz muziku nalazim način da se izrazim, to se najbolje može primijetiti u izvođenju numere “Samba Pa Ti” od Karlosa Santane.”