Proljećne alergije su razlog zbog kojeg se mnoštvo ljudi širom svijeta pribojava dolaska proljeća i u prvim toplim danima ne uživa na način na koji bi trebalo. Ako ste jedna od tih osoba obavezno pročitajte naš vodič za lakše preživljavanje sezone alergija.

Ukoliko inače patite od sezonskih alergija možete očekivati i dolazak dobro poznatih simptoma kao što su kijanje, kašljanje, suzenje očiiju, curenje nosa, svrab kože. Upravo zbog tih simptoma većina onih koji su alergični vrijeme uglavnom provode u zatvorenim prostorima što je zaista šteta. Ako se pitate možete li uraditi nešto da olakšate sebi simptome alergije mi vam kažemo da čitate dalje i saznate odgovore na pitanja za koja možda niste ni znali da su važna.

1. Prepoznajte na šta ste tačno alergični

Pošto je broj proljećnih alergena nevjerovatno veliki sigurno se pitate kako je moguće odrediti na šta ste tačno alergični i šta je to što iritira nos, oči i grlo. Najbrži, najjednostavniji i najtačniji način da otkrijete na šta ste tačno alergični jeste naravno alergo test koji se vrši putem kože. Obavlja se kod ljekara, kojem mogu biti podvrgnuta i djeca i odrasli. Ako već nekoliko sezona muku mučite sa identičnim simptomima onda jednostavno morate obaviti alergo test da biste tačno znali protiv čega se borite.

2. Upotreba lijekova

Većina onih koji su alergični svake godine u ovo doba naoružavaju se ljekovima koji se u većini apoteka mogu kupiti i bez recepta, a obično je reč o antihistaminicima koji nemaju sedativno dejstvo i potrebno ih je uzimati svako jutro. Pored toga vjerovatno ćete morati uzimati i kapi za nos. Ukoliko vam ne pomažu obične kapi na bazi slanog rastvora zamolite ljekara da vam propiše neke koje u sebi sadrže kortikosteroide.
Od ljekova koje možete dobiti bez recepta uzmite i neke tablete za cuclanje koje će ublažiti bolno grlo, kao posljedicu konstantnog curenja nosa i naravno kapi za oči sa antihitsaminicima. Kada kupujete kapi za oči, obavezno gledajte da na pakovanju piše kako sadrže antihistamin, jer vam obične kapi koje ublažavaju crvenilo neće biti od velike pomoći kad su u pitanju alergije.
Ako na pakovanju kapi za nos piše da ih ne koristite duže od tri do pet dana to znači da bi dužom upotrebom mogli razviti zavisnost i izbjegavajte takve proizvode.

3. Šta može pomoći kod simptoma pored ljekova

U ovom slučaju treba da razmišljate praktično i preventiva je najvažnija. To znači da izbjegavate izlaganje alergenima jer to je najsigurniji način da se sačuvate od moguće reakcije. Prozore na stanu uvijek držite zatvorenima čak i kad napolju nema daška vjetra, a da bi vazduh u prostorijama cirkulisao možete nabaviti posebne aparte koji će to omogućiti. Nakon što ste vrijeme proveli napolju obavezno se dobro istuširajte da biste sa sebe sprali sve alergene koji su se zakačili na vašu kožu, a garderobu koju ste nosili odmah stavite na pranje.
Stručnjaci kažu da nakon nekoliko sati provedenih napolju, vi ste bukvalno prekriveni alergenima i što je najgore pronosite ih kroz vaš dom, namještaj, posteljinu i zato je veoma važno da se odmah presvučete i istuširate. Alergeni poput polena imaju tu sposobnost da se zakače za tkaninu, odnosno garderobu, namještaj i jastuke pa čak i na vaše ukućane i odjednom vaš dom koji je do sad bio vaše sigurno utočište postaje leglo alergena. Pidžame i posteljinu mijenjajte što češće i po mogućnosti perite na najvišim temperaturama. Na taj način smanjujete koncentraciju alrgena koje ste unijeli iz vana.

4. Ljekovi iz prirode

Ako niste pobornik ljekova koje proizvode velike farmaceutske kompanije i više volite ono što dolazi iz prirode, kad su u pitanju alergije na prvom mjestu će vam pomoći slana voda kojom ispirate nozdrve.
U dva decilitra vode umiješajte pola kašičice obične kuhinjske soli i miješajte da se u potpunosti rastvori pa sve sipajte u plastičnu flašicu sa uskim grlom. Svako jutro kad se probudite detaljno isperite nozdrve ovom otopinom i to tako da nagnete glavu nad umivaonik i kroz jednu nozdrvu sipate vodu, a ona bi trebalo da izlazi kroz drugu nozdrvu. Da bi se u potpunosti izvještili biće vam potrebno neko vrijeme vježbe, ali nakon nekog vremena nećete moći zamisliti dan bez ispiranja nozdrva. U apotekama možete kupiti i posebne posude za ispiranje koje izgledom podsjećaju na male čajnike.

4. Zavisnost o antihistaminicima?

Postoje glasine koje tvrde da se takođe može stvoriti zavisnost o antihistaminicima, ali u ovom slučaju glasine nisu tačne i eksperti tvrde da ne postoji mogućnost da postanete zavisni ma koliko dugo ih upotrjebljevali. Umjesto zavisnosti jedino se može razviti tolerancija na antihistaminike i ostale ljekove za alergije. To znači da s vremenom jednostavno postanete imuni na njihovo djelovanje i ma koliko ih uzimali oni više neće donijeti olakšanje. Da biste to spriječili najbolje bi bilo da mijenjate vrstu ljekova koje koristite i da ne koristite uvijek iste.
Tolerancija se obično javlja nakon tri mjeseca redovne upotrebe, a kad primijetite da vam se simptomi vraćaju i pored redovne upotrebe ljekova vrijeme je da promijenite vrstu ljekova koje koristite i to samo dok ne prebrodite proljećnu sezonu alergija jer će se tolernacija nakon toga ponovno vratiti u normalu.
Kako provoditi vrijeme napolju i uživati u proljećnom suncu
Ako obažavate da provodite vrijeme napolju, da se bavite baštovanstvom i sređujete dvorište uprkos alergijama onda jednostavno morate preduzeti neke mjere predostrožnosti da vam u tome ne bi smetali grozni simptomi. Najmanje pola sata prije izlaska napolje uzmite antihistamin da biste koliko-toliko umanjili simptome.
Isto tako obavezno kod sebe imajte spremne kapi za nos i oči da ne bi bilo nikakvih iznenađenja.

5. Ljekovi na recept – kada su neophodni?

U trenutku kada vam standardni ljekovi i terapije koje kupujete bez recepta ne pomažu, vrijeme je da se obratite ljekaru i potražite nešto jače. Za početak napravite alergo – test koji smo pominjali na samom početku teksta i od ljekara ćete dobiti lijek za ciljani alergen.
Nakon nedjelju-dvije upotrebe ljekova na recept simptomi bi trebalo da budu puno blaži, ali to nikako ne znači da možete zanemariti preventivne mjere koje su do tad bile sastavni dio vašeg života. I dalje ćete morati često mijenjati posteljinu, često se tuširati, prati veš i zatvarati prozore.
Na tržištu postoji zaista mnogo vrsta antialergijskih ljekova i u većini slučajeva je potrebno piti više vrsta ljekova koji deluju tako da blokiraju otpuštanje histamina, hemikalije koja uzrokuje crvenilo, oticanje i svrab.
Pored tableta i kapsula tu su i nazalni steroidi koji smanjuju upalu i prevntivno djeluju na iritaciju sluznice nosa, kijanje i curenje. Tu su i ljekovi koji pod kontrolu stavljaju leukoterine koji blokiraju njihov uticaj. Leukoterini su hemikalija koju tijelo proizvodi kao odgovor na alergene. Svi ovi ljekovi se dobijaju isključivo na ljekarski recept i to nakon što on procijeni da li je vaše stanje dovoljno ozbiljno da ih počnete uzimati.