EU, KOmar, pozitivni stavovi
Održana konferencija na koju su predstavljeni rezultati istraživanja na temu: „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanje Crne Gore članstvu u EU“.
Konferenciju je otvorila Olivera Komar iz agencije DeFacto koja je predstavila rezultate istraživanja.
„Najveća promjena se desila na kategoriji tzv. umjerenih podržavalaca čiji je procenat porastao na račun umjerenih protivnika pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Moguće objašnjenje bilo bi da je dio građana koji su prije Parlamentarnih izbora 30. avgusta bili skeptični prema Evopskoj uniji promijenilo svoje stavove u pozitivnom smjeru, dok oni koji su ranije podržavali integracije nakon izbora nisu promijenili svoj stav u negativnom smjeru“, kazala je Olivera Komar.
Olivera je saopštila da je godina za nama donijela značajan skok podrške crnogorskih građana članstvu države u Evropsku uniju, što pokazuju rezultati istraživanja. Pozitivan stav o EU ima 77,6% građana u odnosu na 66,1% u decembru 2019. godine, a smanjuje se i broj onih koji imaju negativan stav, 17,7% u decembru 2020. godine u odnosu na 24,3% u decembru 2019. godine.
Takođe je kazala da članstvo Crne Gore u EU podržava 74,8% građana, dok je 22,3% protiv.
Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je da tako velika podrška građana Evropskoj uniji podrazumijeva velika očekivanja, ali i veliku odgovornost.
„Činjenica da danas imamo rekordno visok nivo javne podrške integracije Crne Gore u EU jasno nam govori da građani prepoznaju i cijene značaj i iskrenost podrške EU u ovim teškim vremenima“, kazala je Popa.
Javna podrška izuzetno je vrijedan resurs i snažan pokretač društvenih promjena. Međutim, ona može biti nestalna, ukoliko ne bude podržana stvarnim napretkom i konkretnim prednostima koje će građani Crne Gore osjetiti i prije samog pristupanja Uniji, izjavila je Popa na konferenciji.
„EU će nastaviti da podržava sve reformske napore koji će pomoći da se ispune očekivanja u evropsku budućnost Crne Gore“, zaključila je Oana Kristina.
Na kraju se prisutnima obratila Zorka Kordić, glavna pregovaračica sa EU koja je poručila da je želja građana da Crna Gora bude dio evropske porodicei vezuje cjelokupno crnogorsko društvo. Istakla je da je integracija u EU najsveobuhvatniji i najkompleksniji reformski proces države u novijoj istoriji i dodala da proces vodi Vlada u ime cijelog društva, ali se on tiče svih građana i upravo zato zahtijeva njihovu informisanost, kao i aktivno učešće i podršku.
Poručila je da će se u narednom periodu pojačati aktivnosti koje će doprinijeti sadržajnijem informisanju, povećavanju interesovanja i većeg učešća građana u samom procesu.