Mlada ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore sastala se danas u Podgorici, čime je zvanično počela pripreme za Evropsko prvenstvo, koje se održava u Litvaniji od 6. do 14. jula.

Selektor Vladan Radović pozvao je 14 igračica, a kompletne pripreme mlada reprezentacija odradiće u Podgorici, dok će 4. jula otputovati za Litvaniju.
Na spisku selektora Vladana Radovića je deset igračica iz crnogorskih klubova i to: Marija Baošić, Milena Bigović, Jelena Bulajić i Jovana Savković (Budućnost Bemaks), Hajdana Šćepanović, Atina Radević, Lana Vukčević, Kristina Vučinić i Jovana Milošević (Podgorica), Ljube Andrić (Primorje), a osim njih pozvane su Sanja Akšam iz Crvene zvezde, te tri igračice koje su zbog školovanja bile u Sjedinjenim Američkim Državama – Bojana Radnjić, Nikolina Vukčević i Marija Marinković.
-Očekuje nas izazovno i zahtjevno ljeto. Imamo ekipu koja je jedna od najmlađih, ako ne i najmlađa na prvenstvu, jer imamo četiri igračice 2007.godište. Nemamo previše igračica na spisku, jer ovog ljeta imamo tri prijavljene selekcije i sve to je uticalo na ovaj spisak, kazao je selektor Crne Gore Vladan Radović.
Mlada reprezentacija Crne Gore 2022. godine dominantno je osvojila B prvenstvo Evrope, dok je prošle godine ispunila primarni cilj i izborila opstanak u,,A” diviziji. Zbog toga će i ovog ljeta crnogorske mlade košarkašice biti dio elite, ali ih očekuje teška misija na putu da se sačuva elitni rang.
-Najvažnije je da sve djevojke budu zdrave, da odrade dobre pripreme u lijepoj atmosferi i da pokušamo da izborimo opstanak u “A” diviziji, jer je to u ovom momentu prioritet, dodao je Radović.
Mlada reprezentacija ima šest zakaznih provjera – po dva meča sa Bugarskom, Srbijom i Turskom.
-Uspjeli smo da dogovorimo šest provjera i po mom mišljenju odabrali smo dobre protivnike, a tih šest mečeva biće sasvim dovoljno da spremno dočekamo predstojeći šampionat i provjerimo svoje mogućnosti. Protiv Bugarske igramo 16. i 17. juna u Podgorici, 20. i 21. juna igramo protiv Srbije u gostima dva meča, a zatim gostujemo Turskoj, gdje ćemo igrati 29. i 30.juna, rekao je Radović.
Crna Gora je u grupi B, gdje su još Portugal, Španija i Švedska, nakon čega će se reprezentacija “ukrstiti” sa timovima iz A grupe, gdje su Letonija, Francuska, Slovenija i domaća selekcija Litvanija, a premijerni meč “crvene” igraju 6. jula protiv Španije.
-Jako zahtjevna grupa, ali i sa veoma teškim ukrštanjem. Za mene kao selektora najvažnije je da one tokom priprema i prvenstva pokažu dobar odnos, dobro ponašanje i naravno napredak, rekao je Radović, u čijem su stručnom štabu i treneri Radule Raspopović, Pavle Kalezić, Jovana Pašić i fizioterapeut Jasmin Drešević.
Izvor: Dan