Lukavica se nalazi na sjeveroistočnom djelu opštine Nikšić, u centralnom djelu Crne Gore.

Ovaj prostor je poseban i vrlo upečatljiv upravo zbog svoje prirodne ljepote. Na Lukavici se nalazi oko 365 izvora, ali i raznovrsna flora i fauna. Sve je to doprinjelo da se ovaj predjeo svrsta u jedan od važnijih biljnih staništa Evrope. Obelježene staze su savršene za ljubitelje planinskog bicikllizma ili rekreativnog pješačenja. Lukavica zajedno sa Malim i Velikim žurimom, ali i Kapetanovim jezerom čini ovaj predjeo nestvarno lijepim.

Šetnju kroz Lukavicu obogatite razgledanjem:
Kapetanovog jezero – Jezero se nalazi na 1.678 m nadmorske visine, na samoj granici sa opštinom Kolašin (severoistočno od grada Nikšića). Kapetanovo jezero spada u grupu ledničkih jezera. Jezero je poznato po svojoj čarobnoj prirodi, bogatim vodenim životinjskim svetom i bistroj zelenoj boji.
Malim i Velikim žurimom- Mali žurim (1.962 m) i Veliki žurim (2.036 m) dijo su masiva pod imenom Moračke planine. Razdaljina između njih je okvirno oko jedan kilometar. Ova dva vrha predstavljaju prirodnu granicu između kršne i surove doline sa jedne strane, ali i zelene i pitome doline sa druge strane. Uspon na Mali žurim je na početku lakši, jer se penjete na mali greben, koji na kraju postaje skoro vertikalna stjena. Drugi vrh ima blagi uspon i prostranu livadu punu borovnica.

Do ovog prirodnog fenomena možete doći:
Automobilom Ukoliko ste došli u Nikšić automobilom, do Lukovice će vam biti potrebno nešto više od sat vremena umjerene vožnje. Udaljenost između ova dva mjesta iznosi 36 km. Do Lukavice postoje dvije putanje iz Nikšića koje se račvaju na samom izlasku kod Zigme. Ukoliko krenete lijevo, put vas vodi kroz Rubežu, Lukovo, pokraj Ski Centra Vučje. Zatim prolazite kroz Gvozd, pored Šavnika i put vas vodi do odredišta. Druga ruta vodi od Zigme desno, kroz Žirovicu, Laz, Oblatno gde se na kraju puta kod Šavnika uključujete na glavni put koji vodi do Lukavice.
Pješke Ukoliko ste strastveni planinar, ovu istu rutu moguće je i prepješačiti, ali je naša topla preporuka da idete automobilom. Ako se ipak odlučite da se upustite u ovakvu avanturu, biće vam potrebno oko 6 sati.