Osim uvođenja specijalističkih gimnazija, smanjenje broja učenika na maksimalno 28 đaka u klupama po jednom odjeljenju, izmjene Zakona o gimnaziji predviđaju i promjene u dijelu koje se odnosi na polaganje maturskog ispita. Naime, maturanti će od 2020/2021. polagati umjesto dosadašnja četiri, tri ispita. Polaganje će biti eksterno, što znači da će ih umjesto škole organizovati Ispitni centar. Na ovaj način maturski ispit neće biti samo formalnost, već će biti podignut na ozbiljniji nivo.

Direktorica podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“, Zoja Bojanić-Lalović zadovoljna je najavljenim izmjena zakona koje će, kako je kazala za Dnevne novine, obezbijediti kvalitetniju nastavu. Savremeni svijet se, kaže, brzo mijenja, pa je jako važno da i škole budu u koraku sa tim promjenama.„Gimnazijsko obrazovanje učenicima pruža mogućnost za temeljno opšte obrazovanje i upravo se kroz gimnazijski program ostvaruje najbolja priprema za nastavak obrazovanja i cjeloživotno učenje.

To znači da stalno treba raditi na usavršavanju kvaliteta rada i unapređenju onih kompetencija koje će učenicima biti osnova za dalji profesionalni razvoj. Izmjene Zakona o gimnaziji i znače podršku kontinuiranom razvoju kvaliteta gimnazijskog obrazovanja. Posebno je značajno što je novim zakonom omogućeno otvaranje specijalističkih odjeljenja, što je podrška učenicima da razvijaju one sposobnosti koje su im neophodne za nastavak školovanja“, kazala je Bojanić-Lalović.Učenici koji upisuju gimnazije, dodaje, imaju za cilj da nastave dalje školovanje. Zato je, smatra, dobro što je novim izmjenama unaprijeđena procedura polaganja maturskog ispita i što je organizacija ispita u vezi sa Pravilnikom o upisu na fakultete.

„Smanjen je broj predmeta koji se polažu, tri umjesto dosadašnjih četiri, i to je značajno rasterećenje za učenike. Do sada su dva izborna predmeta učenici polagali interno, a novim zakonom predviđeno je da se svi ispiti polažu eksterno. Iako su do sada škole i ovim ispitima pristupale ozbiljno i odgovorno, ovakva organizacija polaganja je značajna jer će omogućiti izjednačavanje kriterijuma ispitivanja u svim gimnazijama.

Tako se ne ostavlja prostor za sumnju koliko je objektivno ocijenjeno znanje učenika iz različitih škola“, smatra Bojanić-Lalović.Optimalan broj učenika, 28 u odjeljenju, doprinijeće, kaže Bojanić-Lalović, kvalitetu nastave.„Smanjenje broja učenika u odjeljenjima će doprinijeti unapređenju kvaliteta nastave, jer je jedan od važnih činilaca za kvalitet nastavnog procesa optimalan broj učenika u odjeljenju.

Metode aktivne nastave koje primjenjuju gimnazijski nastavnici, a koje zahtijeva savremena nastava, kvalitetno se mogu primjenjivati jedino u odjeljenjima sa manjim brojem učenika“, poručila je ona.Zakonska osnova i dobra upisna politika, što podrazumijeva jasne procedure u formiranju odjeljenja, obezbijediće i kvalitetnu nastavu, zaključuje direktorica podgoričke Gimnazije.