Meso i mesni proizvodi na crnogorskom tržištu u potpunosti su iskontrolisani i građani bez bojazni mogu da ih kupuju, kazala je pomoćnica direktora Uprave za sektor bezbjednosti hrane Biljana Blečić.

Komentarišući tvrdnje kako meso iz Brazila nije bezbjedno, Blečić naglašava da su u Crnu Goru ove godine uvezene četiri pošiljke živinskog mesa iz Brazila i to iz objekata iz kojih je odobren uvoz i u Evropsku uniju. Kako je Blečić objasnila, nije riječ o objektima za koje je EU ukinila odobrenje za uvoz u Evropu.

“Naime, EU je skinula sa zelene liste pet objekata iz Brazila. Sve pošiljke uvezene u Crnu Goru su podvrgnute dodatnim laboratorijskim ispitivanjima na sve potencijalne nedozvoljene supstance i materije u skladu sa važećim propisima (mikrobiloška i hemijska ispravnost, uključujući i rezidue određenih farmakološ- kih supstanci i drugih štetnih materija), što znači da je meso koje je stavljeno u promet i dostupno potrošačima bezbjedno”, kazala je ona za Pobjedu.

Sa druge strane, naglašava da se bezbjednost mesa i mesnih proizvoda u svakoj fazi mogu dovesti u pitanje ukoliko se ne čuvaju na odgovarajućim temperaturama, ako se ne rukuje higijenski ili uslovi u kojima se obavljaju te radnje nijesu odgovarajući.

“Ukoliko građani primijete bilo kakve promjene u boji, mirisu, izgledu mesa ili bilo koje druge hrane u bilo kom prodajnom objektu, treba odmah da pozovu Upravu za bezbjednost hrane i to prijave”, poručila je Blečić.