Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sprema predlog izmjena Zakona o akcizama, kako bi se obezbijedilo da Vlada može odmah da interveniše usljed značajnijeg povećanja cijene goriva, zbog poskupljenja energenata na međunarodnom tržištu, potvrđeno je agenciji Mina-business u izvršnoj vlasti.

Iz Ministarstva, na čijem čelu je Milojko Spajić, objasnili su da bi predviđene promjene podrazumijevale da Vlada, kada dođe do značajnijeg povećanja cijena na mineralna ulja na svjetskom tržištu, može da donese odluku o umanjenju iznosa akciza do određenog nivoa na bezolovni benzin i gasna ulja na period od mjesec. Odluka Vlade bi mogla da se prolongira duže od mjesec, ukoliko bude potrebe, a to će zavisiti od kretanja cijene goriva. Osim toga, Ministarstvo, kroz program Evropa sad, koji je jednoglasno podržao Socijalni savjet, i koji će biti dio Nacrta zakona o budžetu za narednu godinu, uvodi niz mjera kroz reformu poreskog sistema – za povećanje životnog standarda građana, rast zaposlenosti i smanjenje sive ekonomije na tržištu rada. Predložene mjere se odnose i na povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 EUR.

Iz Minstarstva su kazali da tim povećanjem i smanjenjem poreskog opterećenja na teret zaposlenog, odnosno uvođenjem neoporezivog dijela zarade, svim zaposlenima u Crnoj Gori od 1. januara naredne godine treba da bude povećana neto zarade, pri čemu najveće povećanje ostvaruju zaposleni sa najnižim primanjima. Oni su dodali da se sadašnji nivo akciza primjenjuju od januara 2017. godine, odnosno iz perioda prošle Vlade čije “pojedine članice vlasti tek sada istupaju protiv onoga što su sami usvajali, a tada građanima nijesu ponudili rješenja za rast standard”. Iz tog Vladinog resora su kazali da smanjenje akciza od po nekoliko centi ne donosi značajan efekat za građane, dok budžetu oduzima oko deset miliona EUR upravo namijenjenih za građane.

“Mi smo sve preduzeli da dođe do rješenja na duži rok i održiv način. Obezbjeđuju se veća primanja da bi se amortizovali cjenovni udari, koji zavise od rasta cijena energenata na međunarodnom tržištu, kao i planiraju promjene Zakona o akcizama da bi se moglo odmah reagovati usljed značajnije promjene cijene goriva”, rekli su iz Ministarstva.

Uz mjere o povećanju standarda već od januara radi se i na uvođenju takozvanih hemijskih akciznih markica, odnosno markiranju goriva da bismo tačno znali koliko se goriva stvarno prometuje i da se dođe do dodatnih prihoda.

“Tada se na održiv način može razgovarati o akcizama, odnosno može se otvoriti prostor i za njihovo smanjenje”, kazali su u Ministarstvu.

Izvor: Mina biznis