Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je od početka godine podnijelo 28 krivičnih prijava zbog lažnih diploma, kazala je resorna ministarka Anđela Jakšić Stojanović.

Ona je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekla da je 14 krivičnih prijava podnijeto zbog lažnih diploma iz oblasti visokog obrazovanja.

“Od toga je 11 sa javnih ustanova i tri sa privatnih, a podnijeto je 14 prijava kada je riječ o obrazovnim ustanovama srednjeg obrazovanja”, kazala je Jakšić Stojanović, prenosi Portal RTCG.

Ona je naglasila da postoji razlika između falsifikovanih i kupljenih diploma, kao i da su veći problem te druge.

Jakšić Stojanović je kazala da Ministarstvo prosvjete tu ne može samo da uradi mnogo, već da je potrebna pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentarišući loše rezultate PISA testiranja crnogorskih učenika, Jakšić Stojanović je rekla da se može ići naprijed tek kada svi shvate da imaju dio krivice.

„Onog trenutka kad svi shvatimo da imamo dio krivice kada je riječ o obrazovanju, možemo ići naprijed. Imaju krivicu i nastavnici, i roditelji, i ministarstvo i učenici, svi smo pogriješili“, kazala je ona.

Jakšić Stojanović je istakla da su crnogorski učenici tradicionalno loši.

„Što znači da se naš obrazovni sistem godinama suočava sa problemima, da nikad nijesmo ozbiljno analizirali te rezultate i da mi nijesmo uradili ništa da bi rezultati bili bolji“, kazala je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da je podatak da je šest škola uradilo dobro PISA testiranje svijetla tačka i da treba vidjeti šta se u tim školama radi, što druge škole ne primjenjuju.

„Nekada je rješenje bliže nego što mislimo“, navela je Jakšić Stojanović.

Ona smatra da treba analizirati nastavne planove i programe, rezultate eksterne mature, kriterijume ocjenjivanja.

“Imamo osam odsto luča, a samo jedan odsto najboljih na PISA testianju. Ne može biti da su rezultati na eksternoj maturi tako loši, a imamo toliko lučonoša”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da će prihvatiti poziv za saslušanje u Skupštini koje je inicirano nakon loših rezultata PISA testiranja i pohvalila tu praksu.

„Da budemo iskreni, da je bilo više ovakvih saslušanja od 2006. godina, rezultati PISA testiranja bi nam bili bolji“, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da je za opremu koja će olakšati i unaprijediti kvalitet nastave bilo novca u budžetu, ali da je trebalo raditi na tenderima, što je njen tim uspio za 30 dana.

„Svaka škola će imati barem jednu računarsku salu, a u narednoj godini nabavićemo i novu opremu“, navela je Jakšić Stojanović.

Kako je ukazala, riješen je i gorući problem prevoza učenika koji su se vozili u nebezbjednim kombijima.

„Potpisali smo ugovor vrijedan 1,2 miliona EUR, tako da 19 malih autobusa i sedam kombija stiže do početka marta i time završavamo preko pola potreba kada je riječ o prevozu. Nadam se da ćemo do kraja naredne godine staviti tačku na taj problem“, rekla je Jakšić Stojanović.

Izvor: Mina