Plantaže, Luka Bar, Telekom, Jugopetrol, Rudnik uglja, Kombinat aluminijuma Podgorica, Budvanska revijera, samo su neka od 20 preduzeća u kojima ministri iz vlade Duška Markovića posjeduju akcije, odnosno udio kapitala, piše Dan.

Prema podacima koje su ministri prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), oni najčešće kupuju akcije u Plantažama, Budvanskoj rivijeri, Jugopetrolu i Luci Bar.

Ministar pravde Zoran Pažin prijavio je da on i njegova supruga Nataša posjeduju akcije u kompaniji 13. jul Plantaže.
Čelnik resora finansija Darko Raduiović posjeduje akcije u tri preduzeća. U pitanju su firme CMC, Jugobanka i Jadransko brodogradilište u stečaju.

Damir Šehović, koji rukovodi Ministarstvom prosvjete, posjeduje akcije u preduzećima Plantaže i Luka Bar. Ministar kulture Janko Ljumović vlasnik je 100 akcija u preduzeću Zeta film.

Prvi čovjek Ministarstva saobraćaja i pomorstva Osman Nurković vlasnik je preko 10.000 akcija u firmi Opšte građevinsko preduzeće.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović prijavio je da ima akcije u privatizovanim preduzećima Staklenici i Jugopetrol Kotor.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović u poslednjem izvještaju predatom ASK naveo je da ima udio u HLT fondu, dok njegov kolega iz resora rada i socijalnog staranja Kemal Purišić posjeduje akcije u Hotelsko-turističkom preduzeću Albatros.

Čelnica Ministarstva javne uprave Suzana Pribilović ima akcije u firmi Jugopetrol.
Ministar sporta Nikola Janović jedan je od rekordera što se tiče ulaganja u akcije firmi u aktuelnom sazivu vlade. Posjeduje kapital u firmama Budvanska rivijera, Port of Adrija, Luka Bar, kao i u Rudniku uglja Pljevlja.
Ministarka bez portfelja Marija Vučinović pored brojnih prihoda koje ima iz državnog budžeta, vlasnica je akcija u kompanijama Budvanska rivijera i Plantaže.

Ministar odbrane Predrag Bošković ranije je prijavljivao da je vlasnik 33 odsto preduzeća Gemon konsalting. U poslednjem izvještaju nije naveo da posjeduje kapital u tom preduzeću, mada je dugo kršio Zakon o sprečavanju korupcije jer pravo upravljanja nije prebacio sa sebe na drugo lice. On nije prijavljivao ni prodaju udjela u pomenutoj firmi.

Prema podacima nekadašnje Komisije za sprečavanje sukoba interesa, članovi prošlog saziva Vlade, kojom je rukovodio Milo Đukanović, najčešće su imali akcije u kompanijama 13. jul Plantaže, Telekom, Luka Bar, Elektroprenosni sistem i Kontejnerski terminali, ali neki i u Prvoj banci.

Premijer Đukanović nije kupovao akcije u postojećim firmama, već je osnovao tri kompanije u kojima je vlasnik ili suvlasnik, a to su Univerzitas, Kapital invest i Global Montenegro.
Husović imao udio u sedam firmi i fondova

Potpredsjednik Vlade zadužen za regionalni razvoj Rafet Husović ima akcije u sedam preduzeća i fondova, a u pitanju su Kombinat aluminijuma Podgorica, Plantaže, Crnogorski elektroprenosni sistem, Crnogorski telekom, Trend fond, Moneta fond i Euro fond.