Nakon brojnih neispunjenih obećanja i prethodnih i sadašnjih lokalnih vlasti u Andrijevici, stanovnici sela Lukin Vir odlučili su da sami saniraju jedini viseći most u tom mjestu.

Mještani su postavili nove daske na mostu, a kako su kazali, iste je obezbijedio predsjednik Mjesne zajednice Trešnjevo Zoran Marjanović.

Jedan od mještana Ranko Čukić kaže da daska nije baš najkvalitetnija, ali je njima odlična.

“Eto toliko je trebalo da uradi Opština Andrijevica. Obećavali su ranije i da će preko CEDIS-a obezbijediti specijalne mašine da se zategnu sajle i da se most potpuno renovira, ali ništa od toga“, kazao je on.

Čukiću i njegovim komšijama bilo je dosta obećanja, pa su stvar uzeli u svoje ruke.

“Dosta nam je obećanja. Most je bio u takvom stanju da je to bilo za nečiju sramotu, a za našu muku. Zato smo i izveli ovu akciju”, dodao je on.

(Foto: Portal RTCG)
Most je sada u stanju mještani mogu da prolaze.

“Ako me pitate šta je sa odlukom da se njime zabranjuje prolaz, onda ja vas da pitam, da li je taj koji je napisao takvu odluku i zabranu bio u obavezi da most do sada popravi. Taj mosta je za mještane Lukinog Fira od životog značaja“, kazao je Čukić.

(Foto: Portal RTCG)
Zbog stanja u kom se most nalazio, opštinska inspekcija je još prije osam godina donijela rješenje kojim je zabranila prolaz preko ovog mosta. Tada od nadležnih niko ništa nije uradio da se most makar djelimično sanira i sačuva.

(Foto: Portal RTCG)
Portal RTCG je još prošle godine postavio pitanje na tu temu lokalnoj upravi u Andrijevici.

Tada je rečeno da će to biti jedan od prioritetnih zadataka i da će stupiti u kontakt sa CEDIS-om.

Ranko tvrdi, međutim, da su sve vlasti koliko ih se smijenilo, samo obećavale, ali da se na obećanjima sve i završavalo.

“Davno je rečeno, nije lako i obećati i učiniti. Mnogo lakše je ne učiniti ništa, kao u ovom slučaju“, kaže Ranko.

U Lukinom viru nekad je bilo jedanaest domaćinstava i preko dvadesetoro djece. Sada su ostale samo tri domaćinstva koja ostaju u ovom selu preko zime.

Nekoliko učenika iz ovog sela svakodnevno pješači tri kilometra od kuće na desnoj obali Lima, do betonskog mosta u susjednom selu Rijeka Marsenića i magistrale na lijevoj obali, gdje čekaju autobus za Berane ili Andrijevicu, na putu do škole.

Magistrala je od ovih kuča udaljena nekoliko stotina metara udaljena vazdušnom linijom.

Stari žičani most selo na mnogo kraći način spaja sa magistralnim putem, gdje se nalazi i istoimeno autobusko stajalište.

“Selo Lukin Vir je jedino koje se prostore i sa desne i sa lijeve obale Lima. Kuće su nam na Desnoj, a mjesna zajednica Trešnjevo kojoj pripadamo na lijevoj strani. Mnogi stanovnici Trešnjeva u našem selu imaju imanja, i njima ovaj most mnogo znači. Da ne govorimo o onima koji dođu ljeti da obiđu svoje kuće i ovdje provedu godišnji odmor“, objašnjava Ranko.

Da je značaj ovog mosta nekada bio mnogo veći, već je činjenica koja bi se mogla učiti iz istorije, jer je predstavljao jedinu vezu sa lijevom obalom.

Prvi most u ovom selu je napravljen u vrijeme kada su se vodile borbe za oslobađanje od Turaka. Ovaj most je bio jedina veza sa drugom obalom Lima i tada veoma naseljenim šekularskim selima.

Ostala je i priča kako je u vrijeme velikih poplava krajem devetnaestog vijeka, pored čuvenog mosta u Višegradu, u čitavom drinskom slivu pretekao jedino još most na Lukinom Viru.

Ozbiljna sanacija mosta na Lukinom Viru obavljena je daleke 1964. godine, a ovaj žičani, koji je preživio do sada, izgrađen je 1972. godine.

Nekada je ovakvih mostova od Berana do Plava bilo ko zna koliko. Most na Lukinom Viru ostao je jedini ovakve vrste, stari i žičani.