Nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines (MA) završila je prošlu godinu sa gubitkom od 11,47 miliona eura, čime je nagomilani gubitak dostigao 71,89 miliona eura, pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju u koji su Vijesti imale uvid.

Prošlogodišnji gubitak kompanije, na čijem su čelu tada bili predsjednik Borda, Daliborka Pejović i izvršni direktor, Zoran Kostić, povećan je za milion eura u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosio 10,39 miliona.

Skupština akcionara MA 31. januara je izabrala novi Odbor direktora.

Šef Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević, izabran je za predsjednika Odbora, umjesto Pejović, dok je 7. februara za izvršnog direktora izabran Živko Banjević, koji je zamijenio Kostića.
Poslovni prihodi kompanije su u odnosu na 2015. godinu smanjeni 3,4 odsto na 65,38 miliona, a rashodi povećani skoro tri odsto na 75,6 miliona.

Firma duguje državi 15,38 miliona eura po osnovu poreza i doprinosa.
MA je početkom aprila podnijela zahtjev za reprogram poreskog duga, ali pošto je kompanija bila korisnik državne pomoći ne može iskoristiti zakonsku mogućnost da plati dug na period od pet godina u jednakim mjesečnim ratama.