Šest crnogorskih državljana koji su se nalazili u gradu Eilatu na jugu Izraela i koji, iz bezbjednosnih razloga nijesu mogli doputovati do Tel Aviva na let do Podgorice, jutros su oko 10 sati uspješno prešli granicu sa Jordanom, shodno diplomatskoj intervenciji Ministarstva vanjskih poslova, u saradnji sa počasnim konzulima Crne Gore u Izraelu, Nimrodom Rinotom i Jordanu, Nauri Ibrahimom.
“Po prelasku granice, u Jordanu ih je sačekao počasni konzul Nauri, koji je organizovao transfer do najbližeg aerodroma u gradu Akaba, odakle će se, bez bezbjednosnog rizika, komercijalnim letovima, uputiti ka Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.
Letom kompanije Air Montenegro u Podgoricu je jutros oko šest sati stigao 101 putnik – od kojih je 50 iz Crne Gore, a 51 iz Albanije, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije i Švedske.
Putnike su od svitanja u podgoričkom vazdušnoj luci iščekivali rodbina i prijatelji, a sve vrijeme realizacije evakuacioni let su pratili službenici Ministarstva vanjskih poslova čiji je tim bio zadužen da komunicira i koordinira sa putnicima, aviokompanijom i izraelskim vlast
Avion “embrajer 195”, koji je nakon pribavljenih dozvola sinoć za Tel Aviv poletio iz Podgorice u 23.05 sati, sa 116 izraelskih turista koji su boravili u našoj zemlji, na aerodrom “Ben Gurion” sletio je u 1.43, odnosno 2.43 sati ujutro po lokalnom vremenu.
Nakon što je utvrđeno da su iz raznih djelova Izraela pristigli svi najavljeni putnici – koji su prethodno kontaktirali MVP i počasni Konzulat Crne Gore u Tel Avivu i zatražili da se nađu na evakuacionom letu – avion je u 3.17 sati po našem vremenu poletio nazad za Podgoricu.
Lista putnika na evakuacionom letu iz Tel Aviva ka Podgorici, shodno raspoloživim kapacitetima, proširena je juče po utvrđivanju konačnog spiska crnogorskih državljana koji su se prijavili za povratak.
Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, u komunikaciji sa nekoliko zemalja, u duhu partnerskih i prijateljskih odnosa, utvrđena je mogućnost da određeni broj njihovih državljana, koji čekaju na evakuaciju iz Izraela, doputuje letom koji je organizovala Vlada Crne Gore.
Izvor: Dan