Putem aplikacije “Zdravo zdravstvo”, Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) registrovao je 84 validne prijave građana, saopštili su iz te nevladine organizacije, ističući da zdravstvene ustanove uglavnom ne poštuju vremenski rok za odgovor na žalbe koje im prosljeđuju, prenosi RTCG.

„Kada je riječ o kategoriji na koju se prijave odnose, najviše ih ima u kategoriji kršenje prava pacijenata – 19 i pozitivan primjer – 19, zatim dugo čekanje na zdravstvenu uslugu – 18 i ostalo – 17“, saopštili su iz Centra za monitoring i istraživanje.

Oni su naglasili da zdravstvene ustanove uglavnom ne poštuju vremenski rok za odgovaranje na žalbe koji je tri dana, „već je prosječno vrijeme odgovora sedam dana“.

„Isto tako, odgovori su uglavnom opšti, odnosno ne daju konkretan odgovor na žalbu – na primjer “direktor je obaviješten”, “preduzete su sve mjere za rješavanje problema”, “pozovite naš call centar za zakazivanje” i tome slično“, kazali su iz CeMI-ja.

U posljednje vrijeme, kako su naveli, najviše prijava se odnosi na dugo čekanje na zdravstvenu uslugu i na kršenje prava pacijenata.

Iz te organizacije su pozvali sve građane da besplatno preuzmu aplikaciju “Zdravo zdravstvo” putem Google play store-a, koja će im omogućiti da anonimno prijave kršenja prava pacijenata.

Aplikacija za zaštitu prava pacijenata Zdravo zdravstvo nastala je u okviru projekta „Sistem zdravstvene zaštite i prava pacijenata u Crnoj Gori – Osvajanje povjerenja građana“, koji finansira Evropska unija.