Đuzepe MaciniNa današnji dan - Đuzepe Macini

Đuzepe Macini, italijanski revolucionar, rođen je na današnji dan, 22. juna 1805. godine. Glavni ideolog nacionalnog pokreta Italijana u 19. vijeku i jedan od tvoraca moderne italijanske države. 

Đuzepe Macini je bio italijanski rodoljub, revolucionar, filozof i političar. Ideolog je pokreta za ujedinjenja Italije Rizorđimento, za koji se borio politički i oružano. U Marseju je 1831. osnovao revolucionarno udruženje italijanskih nacionalista “Mlada Italija” i aktivno je učestvovao u borbama za ujedinjenje, naročito 1848. i 1849. Zalagao se za Ujedinjene države Evrope.

Đuzepe Macini je vjerovao da se ujedinjenje Italije može izvesti samo narodnim ustankom. Zbog toga je neprestano vršio agitaciju i podsticao Italijane na pobunu. Iz Engleske je ohrabrivao, inicirao i organizovao brojne manje i veće pobune. Gotovo u svim datim situacijama šanse za uspjeh su bile izuzetno male, ali tok istorije je bio na strani Macinija, tako da je se sa svakim novim izazovom napredovalo prema cilju italijanskog ujedinjenja. Macini je nastavljao neumorno sa svojom aktivnošću.

Njegov značaj je bio više ideološki nego što je bio praktični. Macini je zaslužan za oblikovanje političke ideje da Italija predstavlja zemlju, a ne skupinu starih rimskih gradova-država. Drugi su uspjeli ostvariti Macinijevu ideju ujedinjenja Italije. Proglasio je 8. februara 1849. Rimsku Republiku, koja je trajala samo četiri mjeseca.