Na slici se nalazi pjevač Frenk SinatraNa današnji dan - umro Frenk Sinatra

Frenk Sinatra, američki pjevač i filmski glumac italijanskog porijekla, umro je na današnji dan, 14. maja 1998. godine. Sin je italijanskog emigranta, rođen je u radničkoj porodici.

Frenk Sinatra kao mladić počinje se baviti muzikom, prvo u maloj grupi, a zatim samostalno. Postepeno niže uspjehe i privlači milione djevojaka. No, procvat roka zadaje ozbiljan udarac njegovoj karijeri. Sinatra tada kreće u filmske vode i dobija ulogu u filmu Odavde do vječnosti, za koju osvaja Oskara za najbolju sporednu ulogu 1953. godine.

Frenk Sinatra stekao je svjetsku slavu nizom muzičkih hitova, poput pjesama “Stranci u noći” i “Njujork, Njujork”. Poznat je i po prisnim vezama s najvažnijim ličnostima u ključnim centrima moći američkog društva, uključujući gotovo sve predsjednike SAD u drugoj polovini 20. vijeka i najmoćnijeg mafijaškog “kuma” Lakija Lučana.

Filmovi: “Noći Las Vegasa”, “Ne kao stranac”, “Neki su dotrčali”, “Riječi i muzika”, “Čovjek sa zlatnom rukom”, “Odavde do vječnosti” /nagrada “Oskar”/, “Tri narednika”, “Četvorica iz Teksasa”, “Detektiv”, “Goli trkač”.