Na današnji dan - Petar Iljič ČajkovskiNa današnji dan - Petar Iljič Čajkovski

Petar Iljič Čajkovski, ruski kompozitor, rođen je na današnji dan, 07. maja 1840. godine. Najistaknutiji ruski simfoničar 19. vijeka. Stvorio je sintezu evropskog artizma i ruske narodne osjećajnosti.

Petar Iljič Čajkovski rođen je u gradiću Votkinsku. Od svoje pete godine išao je na časove klavira i već za nekoliko mjeseci svirao je odlično. 1850. njegov otac je dobio posao na institutu za tehnologiju u Petrogradu. Na tom univerzitetu Čajkovski je završio filozofiju prava i nastavio sa časovima klavira kod direktora muzičke biblioteke. Čajkovski je sa 14 godina komponovao valcer u pomen na svoju majku koja je umrla od kolere.

Njegova muzika se odlikuje iskrenošću izraza koji razotkriva psihološke procese i osjećanja i svojevrsnom ljepotom i snagom muzičke misli. Karakteriše ga i široko raspjevana melodika, bogatstvo harmonije i blistav orkestarski kolorit. Inspirisao se narodnom muzikom, bajkama i ruskom istorijom.

Komponovao je šest simfonija, opere, uvertire, koncerte za klavir, koncerte za violinu, kamernu muziku, balete, solo pjesme, klavirske kompozicije. Djela: opere “Evgenij Onjegin”, “Pikova dama”, simfonija “Patetična”, baleti “Labudovo jezero”, “Ščelkunčik”, “Uspavana ljepotica”, uvertira “Romeo i Julija”.