Na slici se nalazi Rihard ŠtrausNa današnji dan - Rihard Štraus

Rihard Štraus, njemački kompozitor, rođen je na današnji dan, 11. juna 1864. godine. Direktor Bečke opere, čije su kompozicije sjedinile iskrenost i efekat, intenzivno proživljavanje i hladnu virtuoznost.

Rihard Štraus rođen je u Minhenu. Njegov otac, Franc Štraus, bio je hornista u Minhenskoj dvorskoj operi, te je svirao, pod Bilovom, i na premijerama čuvenih Vagnerovih djela „Tristan i Izolda“ i „Majstori pjevači iz Nirnberga“, iako je, kao strog muzički konzervativac, mrzio Vagnerovu muziku.

Rihard Štraus počeo je da stvara u maniru kasnog romantizma i dospio do ekspresionizma, ali je uvijek ispoljavao visoko majstorstvo orkestracije. Simfonijsku poemu je ispunio novim sadržajem i jedan je od najboljih operskih kompozitora 20. vijeka koji su stvarali na tragu muzičke drame Riharda Vagnera. Komponovao je i operete, balete, solo pjesme, kamernu muziku.

Djela: simfonijske poeme “Don Žuan”, “Til Ojlenšpigel”, “Simfonija Alpa”, “Simfonija domestika”, “Život junaka”, opere “Saloma”, “Elektra”, “Kavaljer s ružom”, “Egipatska Helena”, “Arabela”, “Danajina ljubav”.