Ministarstvo javne uprave obilježilo je danas Međunarodni dan javne uprave uprave pod motom „Uprava – servis građana“ koji je ujedno i slogan procesa reforme javne uprave. Takođe, uručene su i nagrade najboljim službenicima u ministarstvima.

Na otvaranju skupa ministarka javne uprave, Suzana Pribilović kazala je da u javnoj upravi nijesu tražili izgovore već i u ovom veoma izazovnom periodu pokazuju veliku snagu, energiju i posvećenost.

“Možda čak i više nego što smo i sami znali da možemo. To su nam pokazale i dokazale sve kolege. Na prvoj liniji fronta našli su se zdravstveni radnici, policajci, vojnici, prosvjetni radnici, državni i lokalni službenici, komunalni radnici i mnogi drugi koji rade na odgovornim i zahtjevnim poslovima u javnoj upravi“, kazala je Pribilović.

Ministarka je kazala da je veoma ponosna što je javna uprava, i u ovoj situaciji, pokazala fleksibilnost i prilagodila se elektronskom načinu interne komunikacije, kao i komunikaciji sa građanima i omogućili da sistem nastavi nesmetano da funkcioniše.

“Svaki zaposleni u javnoj upravi dao je doprinos i pokazao da je javna uprava pravi servis građana. Posebno sam zadovoljna što su naše kolege iz Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost omogućile da se u ovim vanrednim oklonostima stvore uslovi za elektronsko poslovanje i rad od kuće“, istakla je Pribilović.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo javne uprave pokrenulo incijativu za uspostavljanje nagrade za najbolje u oblasti reforme javne uprave i ove godine pored toga, nagrađeni su i zaposleni u zdravstvu i policiji koji su pokazali punu posvećnost i požrtvovanost u posebnim okolnostima.

Gašparikova je kazala da je koronavirus potvrdio koliko su u svakodnevnom životu potrebni javni servisi, ali i podstakao promjenu u ponašanju koja će uspostaviti nove standarde.

Suzana Pribilović i Rajko Minić
“Odjednom smo svi shvatili da ne moramo da putujemo na svaki sastanak ako ga je moguće organizovati onlajn, da ne moramo da odštampamo svaki dokument kada postoji elektronski potpis, te da nije neophodno čekati red na šalteru ako umjesto toga možemo koristiti e-usluge“, kazala je Gašparikova.

Ona je istakla da je istraživanje, koje je UNDP sproveo prije epidemije, pokazalo da 7 od 10 građana Crne Gore nikada nije koristilo digitalne usluge uprave, i da se većina radije odluči da posao obavi na šalteru, čak i kada su e-usluge jeftinije. Vjerujemo da se ovo u međuvremenu promijenilo, a postoje brojni primjeri koji govore u prilog digitalnoj transformaciji.

„Da pomenem samo jedan: kada smo pokrenuli elektronski upis u škole i vrtiće vidjeli smo kako je jedan komplikovan proces, koji je ranije trajao mjesecima, završen za manje od dvije sedmice. Uz to, obavljen je u korist svih i bezbjedno. Ali ova e-usluga nije nastala preko noći. Ona je proistekla iz dugoročnog napornog rada, koji možda nije bio toliko vidljiv. U pitanju je Jedinstveni informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka (SISEDE), koji su uspostavile Vlada i UNDP, uz finansijsku podršku Evropske unije. Taj sistem je okosnica javne uprave, koja je čini efikasnijom, transparentnijom i više orijentisanom na pružanje usluga građanima“, zaključila je Gašparikova.

Nagrađeni najbolji službenici u ministarstvima

Nagrade najboljim službenicima za 2019. godinu u ministarstvima i Ministarstvu javne uprave za punu posvećnost i požrtvovanost u posebnim okolnostima, najveći doprinos transparenosti javne uprave, digitalizaciji i razvoju eUprave, za najinovativniji projekat iz oblasti pružanja uslug: dodijeljene su Rajku Miniću, službeniku Uprave policije, dr Ljubici Radunović, članici Kriznog štaba u Kliničkom centru Crne Gore, Marini Matijević, iz Ministarstva prosvjete, za najinovativniji projekat iz oblasti pružanja usluga, Stoji Roćenović Iz Ministarstva finansija, za najveći doprinos transparentnosti javne uprave, Antonu Gojčaju iz Ministarstva odbrane, za najveći doprinos digitalizaciji i razvoju eUprave, Mirjani Mira Begović, Kseniji Mirković i Ani Gojković iz Ministarstva javne uprave, za najveći doprinos reformi javne uprave u 2019. godini.

Događaj je realizovan uz podršku projekta ,,Efikasna interna i eksterna komunikacija Strategije reforme javne uprave”, koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo javne uprave, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.