U škotskom primorskom gradu Vik, na sjeveru zemlje, smještena je najkraća ulica na svijetu dugačka svega 2 metra.

Vik ima bogatu prošlost kao nekadašnje vikinško selo, koje je ponosno nosilo titulu jedne od najprometnijih luka u Evropi tokom 19. vijeka.
Grad je bio poznat i po tekstilnoj industriji, a nekada je imao i sopstvenu fabriku vune. Ali, uprkos tome, on danas mirno spava, a svjetska javnost ga je pobliže upoznala 2006. godine, kada je Ginisova knjiga rekorda zvanično priznala gradski „Ebenezer plejs” kao najkraću ulicu na svijetu.
Ulica koja je u Ginisovoj knjizi rekorda priznata kao najkraća na svijetu duga je samo dva metra i prosječnoj odrasloj osobi treba samo tri koraka da je pređe. Nalazi se u škotskom gradu Vik i zauzima ga jedna zgrada – uski kraj legendarnog Hotel Mackays.
Sajt hotela objašnjava porijeklo čudne ulice, otkrivajući da je imanje 1883. godine izgradio bogati Aleksandar Sinkler nakon što se vratio u Škotsku iz Amerike. Navodi se da je tadašnji lokalni savjet Sinkleru naložio da „kraći dio zgrade nazove jer su je smatrali ulicom”.
Omiljena turistička atrakcija
Naime, s obzirom na to da lokalni zakon nalaže da svaki zid u gradu koji ima vrata ili prozor mora biti posebno označen kao ulica, nadležni su naložili vlasniku hotela da na njegovoj najkraćoj strani postavi tablu „Ebenezer Place“, što se i zvanično desilo 1887. kada je proglašena kao ulica.
Od te godine naziv „Ebenezer Place“ počinje da se pojavljuje na mapama gradova. Ali uprkos činjenici da je znak postavljen davne 1887. godine, Ginisova knjiga rekorda je konačno proglasila ulicu najkraćom na svijetu tek 28. oktobra 2006. godine. Suvlasnica hotela Eli Lamont, koja vodi ovo mjesto sa suprugom Marejem, rekla je medijima da imaju mnogo gostiju koji su fascinirani svjetskim rekordom.
Ovaj prelijepi škotski grad danas se može pohvaliti bogatom kulturnom scenom sa pozorištem i brojnim umjetničkim galerijama koje prikazuju lokalna i nacionalna umjetnička djela. Svake godine, Vik je domaćin „Vick Gala Week“, nedjelje događaja koja uključuje koncerte, izložbe, sportske događaje i tradicionalne festivale.
Grad je takođe domaćin najsjevernijeg motociklističkog događaja u Velikoj Britaniji, „Nordkapp Enduro“, koji privlači vozače iz cijelog svijeta.
Izvor: RTCG