Najbolje crnogorske košarkašice počele su danas pripreme za Evropsko prvenstvo, koje se igra od 16. do 25. juna u Češkoj.
Španac Roberto Injiges, selektor “crvenih”, vjeruje u dobar plasman selekcije koja četvrti put zaredom učestvuje u završnici, prenose Vijesti.

“Ponoviću isto kao i na predstavljanju – počinjemo sa velikom željom i radom da budemo maksimalno spremni za šampionat”, otvorio je Injiges razgovor sa medijima i nastavio:

“Ljudi koji komentarišu Eurobasket, izgleda da mnogo ne računaju na nas za jednu od visokih pozicija na Evropskom prvenstvu, ali to bi trebalo da nas ujedini još više, da pokažemo da smo veliki tim, da imamo igrače, koji zaista vrijede. Siguran sam da ćemo to i pokazati na Eurobasketu. Idemo sa velikim ambicijama, bez obzira na to ko su nam rivali”, kazao je Injiges.

On nije htio da kaže koja bi ga pozicija zadovoljila.
“Ne mogu vam sada reći i obećati plasman na Eurobasketu. Želim da motivišem igračice, stručni štab da damo svoj maksimum. Postoji hemija i atmosfera u ekipi da se borimo za dobar rezultat. Ukoliko se sve ovo ostvari biće i dobrih rezultata”, rekao je Iginjes.

Za kapitenku Jelenu Škerović ovo je vjerovatno posljednji šampionat i prilika da generacija napravi korak više.

“Sreća nas nije previše pratila na prošlim prvenstvima. Mi vjerujemo da upravo na ovom prvenstvu možemo napraviti korak više nego ranijih godina.. Ako mi damo svoj maksimum na trenizima, mislim da bi to dovelo do nekog većeg rezultata”, kazala je Škerović.

Crna Gora će igrati u D grupi sa Rusijom, Belgijom i Letonijom. Pobjednik grupe ide direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani do osam najboljih morati kroz osminu finala.

“Komplikovana grupa. Rusija sigurno je jedna od ekipa koja ide na medalju. Belgija je talentovan tim, koja je fizički vrlo zahtjevan – ta prva utakmica protiv njih je jako bitna, moramo dobro pripremiti tu utakmicu”, rekao je Iginjes.

“Rusija je najteži rival u grupi. Utakmica sa Belgijom je veoma važna. To je mlada ekipa, igra agresivno u odbrani, atletski neugodna. Neće biti nimalo lako”, kazala je Jelena Škerović.
Do podbacivanja prve lopte u Češkoj, “crvene” će odigrati sedam prijateljskih mečeva.

Prvi dio priprema odradiće na Zlatiboru gdje će boraviti do 20. maja, odigrati dva kontrolna duela sa Srbijom, nakon čega slijedi turnir u Francuskoj.

Pred polazak na šampionat, koji je planiran za 14. jun, Crna Gora će se dva puta u Podgorici sastati sa Slovenijom.

Pripreme su počele: Jelena Škerović, Snežana Aleksić, Božica Mujović, Jelena Dubljević, Kristina Raković, Jovana Pašić, Jelena Vučetić, Milica Milošev, Irena Matović, Marina Pejović, Milica Jovanović, Nataša Pejović, Dragana Živković, Anđela Bigović, Iva Perovanović i Andželik Robinson.