Novčanica, 20 eura, premaz

Novčanice od 20 eura biće izmijenjene od 2021. Te novčanice biće glađe, jer će se presvući posebnim premazom kako bi bile trajnije.

“Od 2021. proizvodiće se samo presvučene novčanice od 20 eura, tako da će nepresvučene novčanice postupno nestajati iz gotovinskog ciklusa”, rekao je član uprave Bundesbanke Jonas Birman.
Serije novčanica od 5 i 10 eura, koje su u postepenom prometu od 2013. godine takođe su premazane posebnim premazom, jer upravo novčanice niže vrijednosti često mijenjaju vlasnika i mogu se brže zaprljati ili oštetiti i tako postati neupotrebljive.
“Ispitivanja su pokazala da premaz povećava prosječni životni vijek novčanice”, rekao je Birman.
Nešto slično se očekuje od premazivanja novčanica od 20 eura.
Obložene novčanice znatno su manje osjetljive na prljanje, a to može da se dokaže i laboratorijskim ispitivanjima.
Prema Bundesbank, neke centralne banke Eurosistema već su u ljeto 2020. godine probno počele da u opticaj stavljaju oslikane dvadesetice.
U ime Bundesbank, međutim, novčanice od 20 eura s bojama biće prvi put proizvedene 2021. godine i puštene u promet tokom godine. Tako da bi moglo da prođe neko vrijeme prije nego što potrošači u Njemačkoj u rukama budu držali lakiranu novčanicu od 20 eura, izvještava n-tv.
Prema podacima Evropske centralne banke (ECB) u novembru 2020. godine u opticaju je bilo više od 4,3 milijarde novčanica od 20 eura ukupne vrijednosti 86,1 milijarde eura.
Izvor: B92