U Galeriji “Nikola i Uglješa Popović” NVU “Invictus” je realizovalo, dio aktivnosti projekta “NOVI KRUG” koji je finansirala Opština Berane, preko konkursa za raspodjelu sredstava za NVO za 2023. godinu.
Cilj projekta je promocija sporta kod osoba sa invaliditetom, sa posebnim akcentom na djecu i mlade sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama sa teritorije opštine Berane.
Posle uvodne i pozdravne riječi Sretena Lekića, predsjednika NVO “Invictus”, prisutne je pozdravio i predsjednik Crnogorskog saveza Specijalna Olimpijada, Aleksandar Vuksanović.
Prezentaciju Specijalne Olimpijade Crne Gore vodio je izvršni direktor Saveza Specijalna Olimpijade, Ivan Radović u kojoj je prikazao šta je SOCG radila u proteklom periodu sa osvrtom na Svjetske igre SO u Berlinu ove godine.
Kako su kazali iz ovog NVU-a, želja i cilj im je da sportisti iz Berana budu učesnici sledeće Olimpijade.
“Potpisivanje ugovora sa Ministarstvom prosvjete SOCG će u periodu 2024-2026. godine kroz program “Unified Schools” uključiti 60 novih škola, obučiti preko 550 nastavnika i stručnih saradnika, koji će sprovoditi inkluzivni sport u svojim školama, kroz treninge i takmičenja”, stoji u saopštenju.
O značaju SO i brige da se u Beranama naprave dobri uslovi za trenažni proces i stvaranje kvalitetnog sportiste svoj doprinos su dali i predsjednici SK Specijalna Olimpijada iz Podgorice, Plava, Tivta i NIkšića, koji su bii prisutni. Direktori Dnevnih centara iz Berana, Podgorice, Tivta i Nikšića su dali podršku za razvoj sporta OSI u Beranama.
“Ovim putem zahvaljujemo svim prisutnim gostima kao i predstavnicima lokalne uprave, Centra za socijalni rad, Direktorima škola, kolegama iz NVO sektora”, kazali su iz ovog nevladinog udruženja.