IPARD

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz finansijsku potporu Evropske unije (EU) objavilo je danas treći IPARD javni poziv za podršku prerađivačkom sektoru, kroz koji će malim i srednjim preduzećima biti na raspolaganju novih 11,3 miliona eura podrške.

Iz EU Info centra je saopšteno da se ulaganja mogu usmjeriti u sektore prerada mlijeka, mesa, proizvodnja vina, prerada voća i povrća, uključujući žitarice, pečurke, aromatično i ljekovito bilje, prerada maslina, ribe i akvakulture.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, danas je zajedno sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom, u EU info centru predstavio javni poziv za dodjelu bespovratne podrške preradi u sektoru poljoprivrede.
Stijović je podsjetio da je to peti javni poziv koji se objavljuje kroz IPARD program od 2018. godine.
On je naveo da je kroz četiri dosadašnja objavljena javna poziva ugovoreno ukupno 300 projekata, sa vrijednošću investicije oko 49 miliona eura, odnosno očekivanom podrškom od oko 23 miliona eura bespovratnih sredstava koje je obezbijedila EU.
Do sada, isplaćeno je ukupno 166 projekata sa investicijom od 11,5 miliona eura i podrškom u ukupnom iznosu od 5,8 miliona eura.
Stijović je kazao da očekuje da će se dostupna sredstva podrške iskoristiti u što većoj mjeri i na taj način unaprijediti prerađivački sektor u Crnoj Gori.
„Iako je objavljeni javni poziv namjenjen prerađivačkim kompanijama, benefiti će sigurno biti mnogo širi, s obzirom na to da će same kompanije unapređenjem i razvijanjem širiti potrebu za sirovinama iz primarne proizvodnje, što će rezultirati i unapređenjem primarne proizvodnje i proizvodnju kvalitetnih proizvoda koji ispunjavaju standarde EU“, kazao je Stijović.
On je zahvalio kolegama iz Delegacije EU i Evropske komisije na podršci u implementaciji tog veoma važnog projekta za Crnu Goru i naveo da će se saradnja u budućnosti dalje unapređivati i produbljivati.
Popa je podsjetila da IPARD projekti vode modernizaciji crnogorske poljoprivrede, povećanju konkurentnosti poljoprivrednog sektora, pripremi za zahtjeve tržišta EU, istovremeno oživljavajući ruralna područja i stvarajući mogućnosti za zapošljavanje.
„Ova godina nije bila laka – još se suočavamo sa posljedicama Covid-19 po ljude, zdravlje i ekonomiju. Ali moramo se okrenuti budućnosti i stvoriti prilike za prevazilaženje posljedica krize“, rekla je Popa.
Zbog toga je, kako smatra, važno da su u mogućnosti da nastave sa podrškom poljoprivrednom sektoru i crnogorskim poljoprivrednicima.
„To pokazuje da smo zajedno jači i uvjerena sam da će ove investicije učiniti vidljivu razliku u poljoprivrednom i poljoprivredno-prerađivačkom sektoru sa trajnim koristima za stanovništvo u ruralnim oblastima,“ kazala je Popa.
Rok za podnošenje aplikacija je 15. mart naredne godine.
Svi potrebni obrasci u vezi sa apliciranjem na projekat mogu se preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice za IPARD program – www.ipard.gov.me.
Iako je do sada, za svaki od objavljenih IPARD javnih poziva, praksa bila da se organizuju radionice u gotovo svakoj opštini Crne Gore, usljed novonastale situacije izazvane pandemijom Covid-19, radionice će biti organizovane putem internet platforme i pojedinačnih sastanaka sa zainteresovanim prerađivačima.
Izvor: MINA