U Crnoj Gori su, od početka novembra, registrovana 452 slučaja obolijevanja od velikog kašlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlja (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da je kod 372 oboljela bolest potvrđena laboratorijskim putem, dok je kod 80 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

Iz IJZ-a su kazali da je najveći udio oboljelih među registrovanim slučajevima u uzrastu od 11 do 15 godina, njih 189.

Kako su rekli, u uzrasnoj grupi od 26 do 64 godine je registrovano 67 slučajeva, od šest do deset godina je 66 oboljelih, a u uzrastu od 16 do 20 godina 57.

Iz IJZ-a su naveli da su u uzrastu od jedne do pet godina zabilježena 43 slučaja, ispod jedne godine 14, preko 65 godina 11 slučajeva, dok je pet oboljelih uzrasta od 21 do 25 godina.

“Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (322) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (18), Baru (17) i Budvi (11)”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na Cetinju otkriveno deset slučajeva, u Herceg Novom sedam, Kotoru, Nikšiću i Tivtu po pet, Bijelom Polju i Zeti po pet, Mojkovcu tri, Andrijevici dva, a u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima po jedan.

“Od 452 registrovana slučaja, kod 424 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nijesu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)”, ističe se u saopštenju.

Iz IJZ-a su rekli da se vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, zauški, rubele, humanog papilloma virusa), kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

“Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno to jest da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)”, naglasili su iz IJZ-a.

Oni su kazali da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane djece uzrasta ispod jedne godine, kod kojih je ta bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Iz IJZ-a su apelovali na građane, posebno osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja, ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa čija je aktivnost izražena posljednjih sedmica, kovida i respiratornog sincicijalnog virusa.

Kako su rekli, adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije ili revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

“Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom redovne imunizacije, a oni koji su do sada odlagali vakcinaciju, da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori kao što je veliki kašalj, ili onih koje su nam sve bliže kao što su morbilli”, navodi se u saopštenju.