Mladi BeranaOd ponedjeljka svježije

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović kazao je za “Pobjedu” da je oktobar do sada, prosječno za Crnu Goru, topliji za jedan stepen od klimatske normale. 
“Najveće odstupanje od klimatske normale ima Bijelo Polje. Tamo je prosječna temperatura za oktobar bila viša za 2,1 stepen Celzijusovih od odgovarajuće klimatske normale”, kazao je Mitrović.
Sve do nedjelje, kako je najavio, biće pretežno sunčano i relativno toplo vrijeme za ovo doba godine, dok se u ponedjeljak očekuje oblačno, nestabilno i osjetno svježije sa kišom u južnim i centralnim predjelima, a na sjeveru snijeg. Ovog oktobra, ističe on, karakteristično je dugotrajno prisustvo polja visokog vazdušnog pritiska koje uslovljava stabilne vremenske prilike i relativno toplo vrijeme sa deficitom padavina.
Kako je kazao u jutarnjim satima na sjeveru će, lokalno po kotlinama i dolinama, i dalje biti uslova za pojavu magle i sa temperaturnim inverzijama, koje su vrlo nepovoljna karakteritika sa aspekta životne sredine i kvaliteta vazduha u urbanim područjima u hladnijem dijelu godine. Objašnjava da je to zbog toga što ovakve meteorološke situacije „drže“ zagađujuće materije u najnižem dijelu atmosfere, odnosno u prizemnom sloju gdje se odvijaju sve ljudske aktivnosti.
“Ovo su mikroklimatske karakteristike određenih urbanih sredina na sjeveru Crne Gore i predstavljaju redovnu pojava u određenim meteorološkim situacijama”, kazao je Mitrović. Promjena vremena i smjena sunčanih dana, kako je istakao, očekuje se u nedjelju uveče sa postepenim naoblačenjem, a u ponedjeljak će biti oblačno, nestabilno i osjetno svježije sa kišom u centralnim i južnim predjelima pljuskovi sa grmljavinom, naročito u jutarnjim i prijepodnevnim satima.
“U višim predjelima na sjeveru duvaće umjeren na udare i jak južni vjetar. Tokom noći u ponedjeljak na utorak vjetar u skretanju na sjeverni, pa će u utorak biti pretežno oblačno, vjetrovito i osjetno hladnije u prijepodnevnim satima na jugu ponegdje sa kišom koja će postepeno prestati, a na sjeveru oblačno i hladnije povremeno sa slabom kišom u planinskim predjelima, a na Žabljaku očekuje se snijeg i formiranje novog, drugi put u ovoj sezoni, sniježnog pokrivača od nekoliko centimetra”, najavio je Mitrović.
U utorak, dodaje, očekuju se vrlo jaki udari sjevernog vjetra koji će lokalno u centralnim i primorskim predjelima imati i olujni karakter (više od 17m/s) a na sjeveru u planinskim predjelima zbog jakog vjetra moguće su i sniježne mećave. Mitrović objašnjava da to nije ništa neoubičajeno za ove krajeve za kraj oktobra i početak novembra. Na osnovu prognostičkog materijala od 26. oktobra, pa do kraja oktobra očekuje se djelimično oblačno vrijeme sa nešto više sunca i uglavnom suvo, tek ponegdje 30. ili 31. oktobra uz povećanu oblačnost moguća je sporadična pojava slabije kiše.

Ove godine palo 31 odsto manje kiše od prosjeka

Luka Mitrović ističe i da je ove godine prisutan dugotrajni deficit padavina.
“Tokom oktobra prosječno za Crnu Goru ostvareno je svega oko 33 odsto od klimatske normale. A od početka godine do danas, prosječno za Crnu Goru, ostvareno je svega 69 odsto količine kiše. Deficiti od 31 odsto ekvivalentan je nedostatku vode od oko milion kubika na svaki kilometar kvadratni prostora Crne Gore”, kazao je Mitrović dodajući da veliki dugotrajni deficit padavina već pokazuje posljedice naročito u oblasti bilansa voda.