mladiBeranaOd sjutra skuplje cigarete

Porez na dodatu vrijednost (PDV) će se od sjutra, umjesto po dosadašnjoj opštoj stopi od 19 odsto, obračunavati i plaćati po stopi 21 odsto, piše agencija Mina business..

 

Snižena stopa od sedam odsto, po kojoj se obračunava i plaća PDV na promet proizvoda, usluga i uvoz proizvoda propisanih zakonom, ostaje nepromijenjena. Od sjutra bi trebalo da poskupe i cigarete, zbog izmjena i dopuna Zakona o akcizama. Akciza na cigarete se povećava sa 30 na 40 eura na hiljadu komada. Na osnovu prijava cijena tri velika uvoznika cigareta, u Agenciji za duvan očekuju da će poskupljenje iznositi od 30 do 50 centi po paklici.

Povećanje akcize ove godine je bilo već dva puta. Prvi put početkom aprila, zbog čega su cigarete poskupile deset centi po paklici. Drugo poskupljenje uslijedilo je 1. avgusta, kada su maloprodajne cijene cigareta povećane 30 centi.

Skupština je krajem jula usvojila Fiskalnu strategiju Crne Gore do 2020. godine, kao i predložene izmjene i dopune zakona o PDV-u i o akcizama. Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama predviđene su izmjene akciznih stopa kod proizvoda koji ne utiču direktno na standard građana, a to su duvanski proizvodi, etil alkohol i gazirana voda sa dodatkom šećera. Za te tri vrste je zakonom utvrđen akcizni kalendar, gdje se akcize povećavaju jednom godišnje, u periodu do 2020. godine.

Akciza po hektolitru čistog alkohola se sa 850 eura povećava na 1,05 hiljada eura, a na hektolitar gazirane vode sa dodatkom šećera, zaslađivača, ili sredstava za aromatizaciju sa deset na 30 eura.

Predviđeno je i uvođenje dva nova akcizna proizvoda – nesagorijevajući duvan i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta.bIzmjenama i dopunama Zakona o akcizama predviđen je novi akcizni proizvod – ugalj, na koji će se akciza plaćati od 1. januara 2019. godine.