Državni budžet je od takse na upotrebu duvanskih proizvoda za četiri i po godine, od kada se naplaćuje, prihodovao svega 2,14 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i akustičnih uređaja u primjeni je od sredine 2012. godine i on je, uz nekoliko izmjena, bio na snazi do kraja prošle godine. Tim zakonom je dozvoljeno pušenje u ugostiteljskim objektima, suprotno Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, prenose Vijesti.

Zakon o taksama iz 2012. godine je bio iznuđeno rješenje za punjenje državne kase jer je godinu ranije izmijenjen Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim su bile propisane kazne za upotrebu duvana u ugostiteljskim objektima. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo ugostitelja, pa je nakon njihovog pritiska država odustala od tog rješenja.

Prema Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, u ugostiteljskim objektima treba da budu razgraničeni prostori za pušače i nepušače, dok se strogo zabranjuje pušenje na javnim mjestima, u ustanovama i radnim prostorijama.

Vlada je početkom aprila ove godine usvojila novi Predlog zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i akustičnih uređaja kojim je definisano da se naplaćuju te dvije takse i u narednom periodu. Predlog je trenutno u skupštinskoj proceduri.

Prema zakonu, ugostitelji i hotelijeri taksu od jednog eura plaćaju mjesečno po kvadratu prostora gdje je dozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda.

Podaci Ministarstva pokazuju da je za sedam mjeseci 2012. godine prihodovano 28,8 hiljada eura po tom osnovu, godinu kasnije 172,35 hiljada, a 2014. godine 594,61 hiljadu eura.

„Prema podacima Poreske uprave, naplata takse na upotrebu duvanskih proizvoda u 2015. godini iznosila je 710,45 hiljada eura, a u prošloj godini 638,55 hiljada“, kazali su Vijestima iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su dodali da će prihod u ovoj godini zavisiti od broja prijavljenih objekata i površine prostora, odnosno kvadrature za koju će plaćati taksa.