U nikšićkom Osnovnom sudu, neće biti održana suđenja, zakazana za 20. i 21. januar, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, koji su okrivljeni za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti.

Kako je za sajt Eparhije budimljansko-nikšićke rekao Sava Kostić, jedan od advokata odbrane, zakazano ročište će biti odloženo, jer su dvojica optuženih sveštenika pozitivni na Kovid.
Spriječenošću okrivljenih sveštenika da dođu na suđenje nijesu ispunjeni zakonski uslovi, pa je sudija Igor Đuričković, koji vodi ovaj postupak, suđenje, još jednom, odložio.
„O narednom roku održavanja ročišta biće dostavljeni pozivi“, kazao je Kostić.
Jonakije i sveštenici SPC Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2020. “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada”.
Episkopu Joanakiju i sveštenicima nakon litije bilo je određeno zadržavanje do 72 sata.