U Centru za kulturu Petnjica održana je edukativna tribina „Upoznaj svoj jezik i razlike“ u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i JU škola sa teritorije opštine Petnjica.

 

Povod za ogranizovanje ove tribine je obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

 

Predavanje je održala profesorica Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti mr Dijana Tiganj Mehović, a predavanju su prisustvovali i salu Centra za kulturu Petnjica ispunili do posljednjeg mjesta učenici, profesori i članovi Učeničkih parlamenata JU Srednje mješovite škole Petnjica, JU OŠ „Mahmut Adrović“, JU OŠ „25. maj Vrbica“, JU OŠ „Trpezi“, JU OŠ „Tucanje“ i JU OŠ „Savin Bor“.

 

Na ovom interaktivnom predavanju učenici, profesori su razmijenili mišljenja o značaju maternjeg jezika i značaju obilježavanja Dana maternjeg jezika, upoznali su se i sa pojmom jezičkog identiteta, istorijskim razvojem jezika koji se govore u Crnoj Gori, s fokusom na istorijski i književni razvoj crnogorskog i bosanskog jezika, kao i o jeziku kao znaku multikulturalnosti.

 

Na kraju predavanja i učenici su uzeli učešće i govorili o načinima očuvanja maternjeg jezika, te svi zajedno zaključili da je potrebno raditi više na promociji bošnjačke jezičke i književne tradicije, a to bi trebalo da dovede do sistematičnijeg i edukativno djelotvornijeg proučavanja i afirmisanja te tradicije, ali i savremene upotrebe tog jezičkog blaga, kroz edukativni proces u obrazovanju, medijima i opštoj govornoj praksi.

 

Izvor: Radiopetnjica.me