Povodom državnog praznika “Njegošev dan – crnogorski praznik kulture“, koji se obilježava 13. novembra, u Narodnoj biblioteci “Dr Radovan Lalić” održano je književno druženje posvećeno Njegoševoj pjesmi “Noć skuplja vijeka”.

Ovu jedinstvenu pjesmu bez koje je gotovo nezamisliva bilo koja antologija ljubavne poezije kod nas, učenici beranskih srednjih škola Stefan Đekić, Saška Ivanović, Marjana Aleksić, Nikola Milićević, Mia Božović, Ivana Kovačević, Andrea Šćekić, Milena Peković, Bojan Filipović i Tamara Stefanović govorili su na engleskom, ruskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Tokom programa učenici su imali priliku da čuju kazivanje ove pjesme u izvođenju Slobodana Marunovića, glumca Crnogorskog narodnog pozorišta, kao i kratku muzičku obradu Milice Milović, koja je prije nekoliko godina kroz projekat „Crnogorska poezija u novom ruhu“ koji je finansiralo Ministarstvo kulture obradila nekoliko pjesama.

U programu koji je uredila i vodila Marija Iritano, bibliotekarka, kao gost nastupio je Slavko Marković, dugogodišnji profesor srpskog jezika u Gimnaziji u Novom Pazaru, koji je inspirisan Njegoševom stihovima napisao pjesmu „Njegoševa kletva“.