Info dan u okviru projekta “Inicijativa lokalnog partnerstva za zapošljavanje – ILEP”, organizovan je juče, 25. januara.

Nosilac projekta je Opština Berane u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku EU kroz IPA II godišnji akcioni program za Crnu Goru za 2020. godinu, a implementira se u periodu od 01/10/2023 do 30/09/2024. godine.

Opšti cilj projekta: Poboljšati zapošljivost i uključivanje dugoročno nezaposlenih na tržištu rada drvoprerađivačkog i turističkog sektora kroz inicijativu lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Menadžer projekta Opštine Berane, Danka Golubović,putem prezentacije izvijetila je sve prisutne o specifičnim ciljevima i aktivnostima projekta. Projektom su definisanadva rezultata: Rezultat 1. Otvorena nova radna mjesta u drvoprerađivačkom sektoru implementacijom novih tehničkih rješenja i uključivanjem nezaposlenih; Rezultat 2.Ojačani kapaciteti nezaposlenih kroz obezbjeđivanje sertifikovanih obuka u drvoprerađivačkim i turističkim uslugama.

U Opštini Berane od 2019.godine postoji formirana Lokalna partnerska grupa za zapošljavanje (LPZ), koja odseptembra 2023.godine radi u proširenom sastavu .Zahvaljujući LPZ i STR zapošljavanja, Opština Berane je imala priliku da aplicira za projekat ILEP, pa je ovom prilikom nešto više o aktivnostima LPZ. Info dan je organizovan radi informisanja učesnika i javnosti o dva raspisana javna poziva za učešće u programusticanja profesionalnih znanja i vještina u oblasti drvoprade- Stolar za namještaj i programu obrazovanja za osposobljavanje za zanimanje turistički vodič/vodičkinja. Nesto više o uslovima i načinu prijave, govorio je Koordinator projekta Dalibor Šekularac iz Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Udruženje drvoprerađivača prepozato je kao krajnji korisnik projekta i implementacija aktivnosti je usmjerena natehničku nadogradnju opreme koja će omogućiti zapošljavanje novih radnika. Radi ostvarivanja ciljeva projekta i uspješne implementacije projektnih aktivnosti, Opština Berane i Udruženje drvo prerađivača Berane, potpisali su Memeorandum o sporazumijevanju 10.11.2023.godine. S tim u vezi, predstavnik Udruženje drvoprerađivača, Mladen Šćekić, govorio je o značaju projekta za drvopreradu.

Info danu prisustvovali su članovi LPZ, nezaposlena lica i predstavnici medija.

Ukupan budžet projekta je € 149.381,37, od čega je IPA II finansiranje 120.000,00 eura.