djeca i mobilni telefoni

Na osnovu najnovijih rezultata istraživanja OEBS- a zaključeno je da djeca u prosjeku provedu najmanje devet sati ispred TV-a, na telefonu, tabletu, kompjuteru. Svaki drugi roditelj u Crnoj Gori slaže sa konstatacijom da je njihovoj djeci teško da kontrolišu koliko vremena provode pred ekranom.

Istraživanje je pokazalo da se svaki drugi roditelj u Crnoj Gori slaže da je njihovoj djeci teško da kontrolišu koliko vremena provode pred ekranom.
Istraživanje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori za potrebe Agencije za elektronske medije (AEM), a sprovela ga je DeFacto agencija na uzorku od 1.050 roditelja i 675 djece uzrasta 9 – 17 godina. Na osnovu ovog istraživanja je evidentno i da roditelju uglavnom vjeruju da vrijeme provedeo na ovaj način ima uticaja i na njihovo mentalno zdravlje i razvoj.
Izvršni direktor DeFacto agencije Slaven Živković kazao je da istraživanje pokazuje da roditelji vide i pozitivnu ulogu digitalnih uređaja na njihov život. Takođe raste i broj roditelja koji misle da njihova djeca nemaju dobar balans između vremena provedenog kraj ekrana i vremena koje posvećuju drugim stvarima.
Sadržaj dječijih programa često promoviše neravnopravnost polova i stereotipe, takođe ovo istraživanje je pokazalo i da skoro svako ispitano dijete posjeduje mobilni telefon.
“U posljednjih 12 mjeseci, i djeca i roditelji kažu da nisu bili u pozorištu, ali 36,9 odsto anketirane djece čita štampane ili elektronske knjige za razliku od 15,5 odsto njihovih roditelja”, dodaje se u saopštenju.
Menadžer medijskog programa u Misiji Evan Eberle rekao je da je medijska pismenost koncept koji pomaže da se nauči kako da se kritičnije posmatraju medijske poruke i da lakše razlikuju činjenični i izmišljeni sadržaj.
“Pojava društvenih medija i onlajn platformi promijenila je način na koji komuniciramo“, kazao je Eberle.
Iz Misije OEBS-a su poručili da će medijska i digitalna pismenost ostati jedan od njihovih prioriteta i u narednoj godini.
Izvor: Vijesti