Bivši predsjednik opštine Berane Vuka Golubović, njegov brat Milan Golubović i bivši načelnici beranskog katastra Darko Mališić i Momčilo Sajičić sumnjiče se da su zloupotrebom službenog položaja gradsku kasu „olakšali“ za 532.590 eura, navodi se u naredbi za istragu Specijalnog tužilaštva, piše Pobjeda.

Osim njih, istragom su obuhvaćeni i vlasnik geodetske agencije Vučeta Mališić kao i vlasnik kompanije ,,Tehnostar“ Žarko Barjaktarović zbog zloupotrebe službenog položaja putem pomaganja.

Prema navodima naredbe za istragu, koju je potpisala tužiteljka Tatjana Žižić, Vuka Golubović se tereti da je opštinski budžet oštetio za ukupno 192.761 euro.

Naime, Golubović je ugovorom iz 2011. godine, bez pravnog osnova investitora kompaniju ,,Tehnostar-izgradnja“ iz Berana oslobodio plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u iznosu od 28.273,26 eura.

Ova kompanija planirala je izgradnju poslovno stambenog objekta ukupne površine 2.560,27 metara kvadratnih na parceli u vlasništvu opštine.
Slučaj Tehnostar – Okrivljeni Vuka Golubović je 20. septembra 2011. godine u Beranama, kao javni funkcioner, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, pribavio imovinsku korist privrednom društvu ,,Tehnostar – izgradnja“ na štetu opštine Berane. On je kompaniju ,,Tehnostar – izgradnja“ kao investitora oslobodio plaćanja naknade pozivajući se neosnovano na odluku Skupštine opštine Berane, koja se odnosi na GP ,,Izgradnja“ Berane, a kojom se ona oslobađa plaćanja ove naknade za izgradnju na drugoj katastarskoj parceli – navodi se u naredbi.

Golubović je po istom scenariju kompaniju ,,Tehnostar – izgradnja“ još u dva navrata oslobodio plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u iznosima od po 15.346,53 eura, a sve na štetu beranske opštine. Takođe, Golubović je, kako se navodi u naredbi za istragu, septembra 2012. godine zaključio ugovor o cesiji na iznos od 57.200 eura sa kompanijom ,,Integral-inžinjering“, koja je svoja potraživanja prema opštini Berane ustupila preduzeću ,,Vihor“.

Međutim, na dan zaključenja ugovora o cesiji prema evidenciji službe računovodstva, potraživanje ,,Integral-inžinjeringa“ prema opštini Berane iznosilo je 24.730,44 eura. To znači da je opština bila u pretplati 32.496,67 eura. Kako Golubović nije računovodstvudostavio ugovor o cesiji, opština je nastavila sa plaćanjima prema preduzeću ,,Integralinžinjering“, pa je ovoj kompaniji 28. septembra 2012. godine uplaćeno 25.700 eura. Cesija do cesije Pola godine kasnije, preduzeće „Vihor“ po osnovu ugovora o cesiji prinudno od beranske opštine je naplatilo 32.496,67 eura. U ovom slučaju beranska opština oštećena je za ukupno 58.169,78 eura.

Na isti način, ugovorom o cesiji, Golubović je i kompaniji „Šćekić promet“ neosnovano uplatio 30.000 eura na štetu beranske opštine. U naredbi se navodi i da je Golubović 26. novembra 2012. godine priznao tužbeni zahtjev kompanije ,,Tehnostar,, i dozvolio da ovo preduzeće upiše pravo svojine katastarskim parcelama koje su bile u vlasništvu opštine čime je gradsku kasu oštetio za 45.600 eura. Bivši načelnici beranskog katastra Darko Mališić i Momčilo Sajičić se terete da su uz pomoć geodete Vučete Mališića u tri navrata opštinsko zemljište ukupne vrijednosti 334.829 eura bez pravnog osnova upisali na kompaniju ,,Tehnostar“ vlasništvo Žarka Barjaktarovića.

Naime, češljanjem poslovanja beranske opštine za vrijeme dok je na njenom čelu bio Vuka Golubović, Tužilaštvo je, između ostalog, utvrdilo da je državno zemljište građevinskog preduzeća ,,Izgradnja u stečaju“ nezakonito uknjiženo upravo na ime Barjaktarovića. Prema nezvaničnim informacijama, on je pred tužiocem tvrdio da je spornu zemlju kupio od GP ,,Izgradnja“ i da ju je nakon toga, u skladu sa zakonom, uknjižio na ime svoje kompanije „Tehnostar“.
Barjaktarović se nije našao na listi za hapšenje kada su 28. marta lisice stavljene bivšem predsjedniku opštine Berane Vuki Goluboviću, njegovom bratu Milanu koji se nalazio na čelu Agencije za izgradnju Berana, bivšim načelnicima beranskog katastra Darku Mališiću i Momčilu Sajičiću, kao i vlasniku geodetske agencije Vučeti Mališiću.

Barjaktarović je saslušavan neposredno prije hapšenja, ali u svojstvu građanina. Tužilaštvo u slučaju Barjaktarovića nije tražilo zadržavanje od 72 sata kao što je to uradilo u slučaju braće Golubović i ostalih koji su uhapšeni krajem marta.