Klinika za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), čija je rekonstrukcija koštala blizu 150 hiljada eura i trajala oko mjesec, otvorena je danas, prenosi portal RTCG.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, rekao je da ovakvi projekti moraju da se rade studiozno, kvalitetno i dugoročno orjentisano, a ne da budu kozmetičke prirode.

“Projekat, koji je vrijedan nekih 150 hiljada eura uz saradnju devet donatora, pokazuje da zajedničkim ulaganjima možemo da doprinesemo razvoju crnogorskog zdravstva“, rekao je Hrapović na otvaranju Klinike.
On je naveo da su u Ministarstvu zdravlja, KCCG i svim zdravstvenim ustavnovama u Crnoj Gori posvećeni ovakvim i sličnim projektima, kako bi se unaprijedila zdravstvena zaštita crnogorskih građana.

„Pozivam sve koji su raspoloženi da društveno – korisnim i odgovornim doprinosom unaprijede razvoj zdravstvene zaštite da nam pomognu kako bi zajedničkim snagama doprinijeli poboljšanju zdravstvene zaštite naših građana“, rekao je Hrapović.
On je pozvao građane da se za sve primjedbe, sugestije, preporuke i žalbe obrate Ministarstvu zdravlja na telefon 482 169 i da u toku radnog vremna iskažu nezadovoljstvo.

“Pozivam sve građene koji imaju primjedbe na rad svakog zaposlenog u crnogorskom zdravstvenom sistemu da prijave nepravilnosti sa kojima se svakodnevno susreću kako bismo riješili te probleme na zadovoljstvo svih nas”, naveo je Hrapović.
On je saopštio da je Ministarstvo zdravlja završilo Privilnik o listama čekanja koji će narednih dana biti distribuiran svim zdravstvenim ustanovama.

„Na taj način dajemo još jedan doprinos podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite“, dodao je Hrapović.
Direktorica KCCG, Zorica Kovačević, rekla je da je Klinika rekonstruisana za nepunih mjesec od novca KCCG i prijatelja.
Ona je kazala su sada stvoreni pristojini i savremeni uslovi u kojima će boraviti pacijenti i raditi ljekari, osoblje, kako bi se pružila kvalitetna zdravstvena zaštita.

„Ovo je samo početak rada u KCCG. Nastavljamo i dalje da radimo“, poručila je Kovačević.
Ona je dodala da se na Očnoj klinici rekonstruišu se dvije operacione sale, da se rekonstruiše Klinika za uho, grlo i nos, Interna klinika, Klinika za bolesti srca ili Centar za kardiohirurgiju, a planirana je i rekostrukcija Centra za radiološku djelatnost.

„Sve to radimo najvećim dijelom sredstvima Vlade, Fonda za zdravstveno osiguranje, KCCG i dio sredstava ćemo, nadam se, imati prilike da dobijemo od donatora, koji će zajedno sa nama do kraja godine stvoriti pristojne uslove za pojedine klinike koje su dugo godina čekale na određenu adaptaciju i rekonstrukciju dobiju savremene uslove“, pojasnila je Kovačević.

Ona je uručila zahvalnice predstavnicima kompanija koje su donatori rekonstrukcije Klinike za neuraologiju – Glosarij, Voli, Regionalni vodovod Crnogorsko primjorje, Orion, Stadion i farmaceutske kompanije Svis, Pfajzer, Bajer, Vogan.