Osmoro osumnjičenih za falsifikovanje PCR testova ili potvrda o vakcinaciji uplatilo je novac u humanitarne svrhe, nakon čega su odbačene krivične prijave protiv njih, rečeno je “Vijestima” iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva(ODT).

”Od septembra ove godine, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je Uprava policije – Centar bezbjednosti Podgorica podnijela šest krivičnih prijava protiv devet fizičkih lica za krivično djelo falsifikovanje isprave, čiji predmeti izvršenja su lažni PCR testovi ili potvrde o vakcinaciji”, kazao je državni tužilac i portparol ODT Podgorica Vukas Radonjić.
Tužilac je rekao da je jedna krivična prijava, sa spisima, ustupljena Albaniji, radi krivičnog gonjenja i suđenja njenom državljaninu.
”Sve ostale krivične prijave, u odnosu na osam osumnjičenih lica, riješene su tako što je prema osumnjičenima odloženo krivično gonjenje, dok nijesu ispunili obaveze koje im je utvrdio državni tužilac i platili ukupno 7.600 eura u korist javne ustanove, fonda ili humanitarne organizacije, nakon čega su krivične prijave odbačene”, odgovorio je Radonjić.
U Podgorici je zabilježen i najveći broj krivičnih prijava za falsifikovanja kovid potvrda ili PCR testova. Uprava policije je do sredine januara podnijela ukupno 17 prijava.
Krivičnim zakonikom Crne Gore za ovo krivično djelo falsifikovanje isprave predviđena je zatvorska kazna.
”Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava ili ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu javne isprave, testamenta, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina”, piše u Krivičnom zakoniku.
Ministarstvo zdravlja je u septembru prošle godine prijavilo policiji sumnje o faksifikovanju potvrda o vakcinaciji, a generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić pojasnio je da je otvoren i lažni sajt koji navodno potvrđuje da su dokazi o imunizaciji validni.
Iz tog resora su policiji podnijeli prijavu i zbog sumnje da se falsifikuju i PCR testovi, nakon što su ih o tome anonimno obavijestili građani.
Direktor Doma zdravlja Herceg Novi Goran Komar kazao je prošle sedmice da imaju saznanja da se u tom gradu kupuju lažne kovid potvrde. On je rekao da na taj način određeni broj sugrađana, pa i zdravstvenih radnika, na taj način pokušava da izbjegne vakcinaciju.
”Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv jednog N.N. lica zbog sumnji da se prodaju lažne kovid potvrde i to je posao za policiju. Proces je u toku i kada bude završen biće sve objavljeno. Obavijestili smo Ministarstvo zdravlja i sada je na nadležnima da to ispitaju”, saopštio je tom prilikom Komar.
Slučajevi falsifikovanja kovid potvrda, ali i vakcina, zabilježeni su i u regionu i brojnim svjetskim zemljama.
Prema pisanju medija, evropske policijske službe otkrile su u novembru nekoliko mreža koje falsifikuju potvrde o vakcinaciji i izdaju lažni digitalni sertifikat.
Izvor:Vijesti.