Opština Berane realizuje projekat “LEA – Lokalna energetska akcija“, koji se finansira iz sredstava “EU4 Energy Transition” (EU za energetsku tranziciju) sa više donatora koji zajednički finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj. Projekat sprovodi GIZ na Zapadnom Balkanu, dok CPMA sprovodi projekat u Turskoj.

Projekat LEA – Lokalna energetska akcija realizuje se u okviru poziva Implementacija pilot-projekta u oblasti energetike (energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije), zaštite klime i saobraćaja za opštine i gradove u Crnoj Gori, objavljenom od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Glavna aktivnost projekta je adaptacija krova na objektu JU “Centar za kulturu“ u smislu zamjene drvene konstrukcije i izrade termo i hidroizolacije. Kako bi zgrada bila energetski efikasna, za hidro i termo izolaciju krova postaviće se poliuretanska pjena (polyurethane foam), koja ima izuzetno nizak koeficijent toplotne provodljivosti. Cilj projekta je poboljšanje energetske efikasnosti primjenom inovativnih akcija na lokalnom nivou.

Memorandum o saradnji između Opštine Berane i GIZ-a je potpisan 20.02.2023. godine kada je zvanično i počela realizacija projektnih aktivnosti. Nakon sprovedene tenderske procedure, ovih dana se pristupilo i adaptaciji krovne konstrukcije sa hidro i termoizlacijom u vidu poliuretanske pjene.

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 90.000,00€, od čega je 90% iznos finansiranja GIZ-a, dok Opština Berane kofinansira projekat u iznosu 10%.