Službenici Regionalnog centra bezbjednosti (RCB) Zapad podnijeli su krivične prijave protiv dvije osobe zbog sumnje da su počinile krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Kako saopštavaju iz Uprave policije, protiv tih osoba podnijete su i prekršajne prijave zbog prekršaja iz zakona o javnom redu i miru i o sprečavanju zloupotrebe droga.

Iz policije su kazali da su službenici Odjeljenja bezbjednosti (OB) Nikšić došli do sumnje da je 31. avgusta, oko 20 sati i 30 minuta, došlo do ispaljivanja projektila iz vatrenog oružja u jednom ugostiteljskom objektu u Nikšiću čiji je vlasnik V.N. (59), a koji događaj nije prijavio.

„Pripadnici OB Nikšić su u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u tom gradu pokrenuli sveobuhvatnu i opsežnu istragu koja je rezultirale obezbjeđenjem materijalnih dokaza, a koje su odgovorni pokušali da sakriju i ne prijave izvršenje krivičnog djela“, navodi se u saopštenju.

Sumnja se da je izvršilac krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija J.P. (35) iz Nikšića, koji je upotrijebio ilegalno vatreno oružje u ugostiteljskom objektu i pritom polomio stakleni izlog ulaznih vrata objekta.

Iz policije su rekli da se radi o osobi koja je u operativnim i zvaničnim evidencijama Uprave policije registrovana kao član jedne organizovane kriminalne grupe i povratnik iz oblasti više krivičnih djela.

U saopštenju se navodi da su, osim krivičnih, službenici OB Nikšić podnijeli i prekršajnu prijavu zbog upotrebe vatrenog oružja na javnom mjestu gdje je zaprijećena novčana kazna do 1,5 hiljada eura ili kazna zatvora do 60 dana.

„Osim toga, pretresom stana i drugih prostorija koje koristi J.P. pronađena je manja količina marihuane i protiv njega je podnijeta prekršajna prijava i zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga“, navodi se u saopštenju.

Iz policije su dodali da je krivična prijava podnijeta i protiv vlasnika ugostiteljskog objekta, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela.

„Osim krivične prijave protiv vlasnika lokala, pokrenut je i postupak protiv pravnog i odgovornog lica u pravnom licu ovog ugostiteljskog objekta zbog neprijavljivanja narušavanja javnog reda i mira, a za koji prekršaj je zaprijećena novčana kazna do hiljadu eura“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je pokrenut i prekršajni postupak protiv pravnog lica po istom osnovu, a shodno Zakonu o javnom redu i miru za koji prekršaj je zaprijećena novčana kazna od 1,5 hiljada eura.

Službenici RCB Zapad apelovali su na vlasnike ugostiteljskih objekata da prijave bilo kakve nezakonite radnje koje se eventualno dogode u njihovim prostorijama.