Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje za ovu godinu, piše portal Radio Berane.

Korisnici podrške Javnog poziva za nabavku mehanizacije su fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Poljoprivredni proizvođači zahtjeve mogu dostavljati do kraja maja.

Cilj kreiranja posebne mjere podrške nabavci mehanizacije je da se proizvođačima omogući da kroz ostale javne pozive ostvare i podršku za druge segmente unaprjeđenja proizvodnje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, za razliku od prethodnih godina, kada su poljoprivredni proizvođači imali mogućnost da uz podršku tog resora nabave mehanizaciju kroz javne pozive za određenu vrstu proizvodnje, ove godine moći će to da urade kroz posebnu mjeru podrške iz Agrobužeta za 2017. godinu.  Podrška se, kako se navodi, obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od vrijednosti investicije, a ne više od 2,5 hiljada eura po zahtjevu.

„U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači na vrijeme biti obaviješteni“, kaže se u saopštenju.
Dodaje se da se ovim javnim pozivom utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.