Predlog Montenegroberze da da se dug države za obeštećenje bivšim vlasnicima pretvori u obveznice trenutno nije prihvatljiv za Ministarstvo finansija, saopštili su iz tog Vladinog resora. „Predlog Montenegroberze još nije prihvatljiv za Ministarstvo finansija i Fond za obeštećenje. Glavni razlog je što se ne radi o definitivnom dugu države, jer još nijesu završeni svi postupci restitucije. To znači da će se iznos duga po tom osnovu mjenjati“, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Oni su dodali da bi predlog bio prihvatljiv da je završen kompletan proces restitucije, jer bi se mogao utvrditi definitivan iznos duga države po tom osnovu.

Direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović, predložio je ranije da se 90 miliona eura duga iz restitucije transformiše u obveznice sa rokom dospijeća od 15 godina, tako da im se godišnje vraća šest odsto duga.

On smatra da bi država od toga imala koristi, jer bi lakše upravljala dugom, dok bi Montenegroberza ponudila novi instrument koji bi bio interesantan za ulaganje.