Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić boravi u Strazburu od 28. do 30. marta 2017.godine na 32. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih uprava Savjeta Evrope, kao član Kongresa iz Crne Gore, prenosi Opština Berane.

Teme 32. sjednice uključuju debate o ulozi lokalnih vlasti o pitanjima migracija. Kongres će raspravljati o stanju lokalne i regionalne demokratije u Finskoj, Malti, Estoniji i Islandu i izvještaju posmatračke misije o lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Polazeći od nalaza misije koja je boravila u Turskoj u oktobru i decembru 2016. godine usvojiće se izvještaj o stanju u toj zemlji, posebno u smislu pritvorenih izabranih gradonačelnika koji su zamijenjeni osobama postavljenim od strane Vlade.

Na dnevnom redu je i usvajanje ček-liste o prevencije zloupotrebe administrativnih resursa tokom izbornog procesa na lokalnom i regionalnom nivou, kao i tematske debate o građanskom učešću, samostalnosti mladih i njihovom pristupu tržištu rada, javnim podacima, ljudskim pravima na lokalnom i regionalnom nivou i borbi protiv anti-romstva.

Na 32. sjednici će se obilježiti i deseta godišnjica Evropske nedelje lokalne demokratije.