Dom zdravlja „Dr Nika Labović“ sprovodi nacionalni skrining karcinoma dojke, karcinoma grlića materice i karcinoma debelog crijeva, kazala je izabrana doktorica u toj zdravstvenoj ustanovi u našem gradu Anđela Đukić, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka koji se obilježava danas, piše Radio Berane.

Đukić je pojasnila da se skrining karcinoma dojke sprovodi kod izabranog doktora za odrasle i da je prije pregleda izabranog ljekara, jako bitno da pacijentkinje sprovode samopregled dojki u kućnim uslovima.

„Kada dođu na pregled kod izabranog ljekara, sem fizikalnog pregleda dojki daje se uput za ultrazvučni pregled i mamografiju. Rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva (skrining) takođe se obavlja kod izabranog ljekara za odrasle, u vidu hemokult testa. Pacijenti dolaze po pozivu i dobijaju uputstva kako da sprovedu taj test u kućnim uslovima. Nakon završenog testa, donose epruvetu u Dom zdravlja i on se šalje u Institut za javno zdravlje. Pacijenti budu obaviješteni nakon dobijanja rezultata”, objasnila je ona i dodala da se skrining na karcinom grlića materice sprovodi kod izabranog ginekologa za žene u vidu redovnih ginekoloških pregleda, gdje se rade papa test i HPV test.

“Jako je bitno znati da pojedinac može učiniti mnogo na prevenciji ove bolesti, jer je prevencija i rano otkrivanje u stvari najuspješnije oružje u borbi protiv raka”, poručila je dr Đukić i istakla da su ciljevi obilježavanja 4. februara promocija zdravog načina života, rano otkrivanje bolesti, dostupno liječenje za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelim osobama.

Ona je kazala da zdrav način života podrazumijeva opšte mjere prevencije, tj. zdravu ishranu, fizičku aktivnost, regulisanje tjelesne težine, smanjenje ili prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, umjereno izlaganje suncu, kontrolisano izlaganje kancerogenim materijalima i svakako smanjenju izloženost stresu, dok rano otkrivanje bolesti obuhvata mjere specifične prevencije, odnosno skrining programe.

Doktorica Đukić podsjetila je da se 4. februar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka, jer je to jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije i savremene pošasti.

loading…