Piše: dr Nataša Božović, pedijatar

Treće nedelje septembra očekuje se skok respiratornih i drugih infekcija kod đaka jer su već osim utiska sa raspusta, u školskim klupama razmenili svoje viruse i ostale klice.
Ljekari kažu da se upravo tada očekuje povećan broj pacijenata, a da su posebno ugrožena djeca, pa apeluju na roditelje da im jačaju imunitet kako bi izbegli pet dana ležanja kod kuće.
Pojedini klinci već su pokupili neki virus, a kako kažu stručnjaci, u narednom periodu očekuje se porast respiratornih infekcija. Nakon povratka sa raspusta đaci su u školu donijeli klice iz svog okruženja i deca to razmenjuju.
Kako vrijeme bude prolazilo, te klice će da se izjednače, pa će manje-više svi u kolektivu imati iste izazivače bolesti i manje će se razboljevati. Ovo promjenljivo vrijeme veoma pogoduje virusima. Pored toga, dosta se „razmjenjuje“ i bakterija streptokoka. Curi im nos, brišu ga rukama i maramicama, a potom istim tim rukama prenose klice na svoju okolinu. Naravno, prenosi se i bakterija stafilokoka.
Postoje neke preventivne metode koje mogu pomoći da se virus izbjegne, a jedna od njih je da se stalno briše nos i da se maramice bacaju u zatvorene kante za đubre.

Važno je da se te iskorišćene maramice ne drže u ruci kako se mikroorganizmi ne bi zadržavali. Važno je unositi što više voća i vitamina, posebno vitamina C. Bitno je i da se antibiotici ne uzimaju preventivno, jer to nema efekta. Takođe, ako je dijete bolesno i ako ima temperaturu, bitno je da ne ide u školu ili vrtić zbog sebe i druge djece kako se virusi i bakterije ne bi širili. Virusna infekcija može da traje od 3 do 7 dana

Posle ljeta, ljudi manje obraćaju pažnju na svoj imunitet zbog čega se kada djeca krenu u školu, virusi se brže šire. Djeca se pozdravljaju, grle, ljube, dele hranu, pa se respiratorne infekcije lakše šire. Mogu se javiti simptomi u vidu kijavice, bola u grlu, temperature, a može da dođe i do mučnine i dijareje. Bitno je da jačamo imunitet, da unosimo voće i povrće, redovno peremo ruke, da se naspavamo dovoljno. Savjetuje se i fizička aktivnost i provetravanje prostorija.