mladi beranaPrijeti epidemija malih boginja
Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da se nastavlja pad vakcinacije MMR vakcinom. Tako od 7.814 djece rođene 2015, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele.

Ukoliko se ovakav trend nastavi, načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u IJZ-u dr Senad Begić upozorava da Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja, prenosi RTCG.”Skoro da se ne postavlja pitanje da li će epidemije biti – već kada će se ona desiti. Zbog čega još nije bilo epidemije i strašnog scenarija koji je pogodio Rumuniju (više od 8.000 oboljelih, 32 umrlih od malih boginja) najviše možemo da zahvalimo dobrim obuhvatima iz ranijih godina i činjenici da drugu dozu MMR-a (pred polazak u školu) kod nas primaju gotovo sva djeca”, kazao je on za Pobjedu, naglasivši da epidemijskog javljanja bolesti još nema, jer vakcinisani kolektivnim imunitetom štite nevakcinisane.Prema riječima dr Begića, teorije zavjere i iskrivljena objašnjenja antivakcinalnih pokreta koji povezuju vakcinu MMR (protiv malih boginja, zaušaka i rubeole) sa uzrocima autizma rezultirali su zbunjenošću roditelja koji sve više odgađaju vakcinaciju djece sa ovom vakcinom.

Sa druge strane, kako naglašava, vakcinacija ostalim vakcinama kod nas, a prije svega petovalentnom vakcinom, na zavidnom je nivou.

“Zaključno sa jučerašnjim danom, sve tri doze petovalentne vakcine u Crnoj Gori primilo je gotovo 94 odsto djece rođene 2015, dok su ista ta djeca vakcinisana sa prvom dozom MMR-a sa obuhvatom nešto većim od 51 odsto. Ipak, ima opština koje su postigle veoma visoke obuhvate, pa čak i apsolutne, kao što je Mojkovac u kome su svi mališani (100 odsto) primili prvu dozu MMR-a”, istakao je dr Begić.