Pripadnici XIV generacije Policijske akademije još nisu uspjeli da odrade pripravnički, a kako navode ljekarske provjere obavili 30. januara i Vlada je sredinom februara usvojila budžet i donijela saglasnost za zapošljavanje 55 pripravnika njihove generacije, prenosi Dan.

“Prvobitno želimo da Vas uputimo u našu situaciju od dana diplomiranja.XIV generacija policijske akademije diplomirala je 12.10.2022. godine, a ljekarske provjere obavila 30. 01.2023. godine. Takođe, Vlada je 15.02.2023. usvojila budžet i donijela saglasnost za zaposljavanje 55 pripravnika XIV generacije, 10.04.2023. godine poslali smo pismo gospodinu Ministru tražeći od njega sastanak sa predstavnicima naše klase, međutim nijesmo dobili odgovor.Dana 19.07.2023. do 03.08.2023. izašao je konkurs za potrebe ministarstva unutrašnjih poslova za radno mjesto pripravnik/ca, policajac/ka na koji smo se prijavili, nakon čega smo pozvani na razgovor 15.09.2023. godine. Sastanak je održao savjetnik ministra Adžića, gospodin Darko Vujović, koji je na sva naša pitanja odgovorio da za naše čekanje nijesu odgovorni oni već Uprava za ljudske resurse i da su oni dobili spisak primljenih pripravnika koji su prošli sve provjere 11.09.2023. godine”, navode saopštenjem.

Tog dana su dobili obećanje, kako ističu, od gospodina Vujović, da će njihova situacija biti riješena najdalje do kraja prošlog mjeseca, da se samo čeka potpis i štampanje rješenja.

“Rečeno nam je i da se sav posao može riješiti za nekoliko dana. Svu odgovornost su preduzeli sa riječima: “Od danas, svaki dan koji budete čekali krivite nas.” Takođe moramo naglasiti da smo dobili odobrenje od gospodina Vujovića, da izaberemo osobu koja će biti u kontaktu sa MUP-om, međutim koleginicu koju smo odabrali da bude u komunikaciji sa njima, bila je odbijena sa riječima da će oni izabrati nekog koga će obavjestiti o svemu.Niko nije obavješten.Od toga dana proslo je mjesec dana, a o nama govora i nema, nadležni ćute i sve što govore svodi se na to da počinjemo uskoro. Ono čega smo svjesni je da su sva obećanja već odavno prekršena. Svakim danom slušamo kako fali policije, a u našem slučaju već godinu dana se ništa ne preduzima. Zbog silnih obećanja nijesmo u mogućnosti da se bilo đe zaposlimo, jer svakim danom očekujemo poziv. Većina poslodavaca odbija da nas zaposli, jer su svjesni da ih svakog trenutka možemo napuštiti.”, navode saopštenjem.

Ubjedljivo su ističu generacija koja u poslednjih 10 godina najviše čeka.

“Ćutali smo, trpjeli smo, odazivali se na svaki poziv, kao i za dane MUP-a koji su održani u PG, dana 02.10.2023. godine, đe nam je rečeno da smo obavezni doći iako ne pripadamo više Policijskoj akademiji, a nijesmo ni pod ugovorom sa Ministrom unutrašnjih poslova. Mi smo njih za sve ispoštovali, a kad će oni nas?”, naglašavaju oni.

Izvor: Dan