Privatizacija hotelskih i turističkih preduzeća na sjeveru Crne Gore, uključujući nekadašnje HTP “Berane”, ostaje bez sudskog raspleta. Kako prenosi Portal RTCG, većinski paket akcija HTP “Berane” od 50,14% i dalje se vodi na “Euroturist GMBH”, jer nije bilo stečaja niti likvidacije. Vrijednost kapitala ovog društva procijenjena je na 5,2 miliona eura.

Brojni hotelski objekti na sjeveru su zapušteni ili promijenjeni, poput beranske “Gradske kafane” koja je nakon privatizacije pretvorena u poslovne prostore, te hotela na Jelovici koji je prošao kroz nekoliko vlasničkih promjena. Hotel “Komovi” u Andrijevici je sačuvao svoj izgled i funkcionalnost, ali uz minimalna ulaganja.

U Bijelom Polju propada hotel “Bijela rada”, a restoran na Ribarevinama, nekada u vlasništvu HTP “Brskovo”, je srušen i nikada nije obnovljen. Slično, u Rožajama hotel “Rožaje” je renoviran, ali stoji zatvoren, dok hotel “Turjak” nije dovršen.

Plav je prije pola vijeka bilježio veću turističku posjetu od Budve, no sada hotelski kompleks “Plavsko jezero” nema nijedan krevet, a hotel “Jezero” nije rekonstruisan. Hotel “Sjekirica” u Murini je uništen u NATO bombardovanju, a njegova obnova nije započeta uprkos obećanjima.

Izgradnja novih privatnih hotela, kao što je hotel “Berane”, ne zadovoljava rastuću potražnju u regionu, posebno s trendom porasta planinskog turizma. Propast nekadašnjih ugostiteljskih objekata ostaje enigma, a privatizacija je često vođena “burazerskim” odnosima i sumnjivim poslovnim praksama.

Na sjeveru Crne Gore, pitanja o tome ko je i kako privatizovao ove objekte, uz čiju podršku, te kako su kupovane akcije, ostaju bez odgovora. Istraživanje ovog procesa zahtijeva detaljno praćenje tragova novca i dokumenata, jer su kreatori tranzicije u turizmu i dalje zaštićeni i nakon promjena vlasti.